Potvrzení, že bratrstvo „doktríny férovosti“, podle níž jsou si všichni rovni se všemi ostatními (ale někteří jsou příliš velcí, aby padli nebo byli stíhání, a tudíž jsou si o něco málo rovnější) bude muset ještě více zapracovat, aby dostalo i vzpurné Švýcarsko, domov některých z největších světových společností, nejtučnějších bankovních kont a nejbohatších lidí, do socialistického tábora, přišlo před chvílí s oznámením, že Švýcarsko jasně zamítlo návrh na omezení ředitelských platů na 12 násobek platu nejhůře placeného zaměstnance, s tím, že 66% voličů bylo proti. Tuto „iniciativu 1:12 za spravedlivý plat“ předneslo mládežnické křídlo Sociálních demokratů (JUSO), které tvrdilo, že by nikdo neměl za měsíc vydělat více, než jiní vydělají za rok.


Tento výsledek je pozoruhodný, protože to bylo v březnu, kdy švýcarští voliči podpořili návrh uvalit jedny z nejpřísnějších kontrol na světě na ředitelské platy, s tím, že asi 70% voličů si myslelo, že je třeba podpořit plány na poskytnutí možnosti vetovat kompenzace a velké odstupné pro nové a odcházející manažery. Je překvapivé, že jen o šest měsíců později to vypadá, že tomu rozjezdu směrem k vyšší rovnosti zdá se došla pára.

„Samozřejmě, že jsme zklamaní. Já však také věřím, že jsme i tak lecčehos dosáhli,“ řekl Reuters president JUSO David Roth. „Před rokem obhajovali oponenti vysoké platy. Teď už to nikdo nedělá. Nikdo ve švýcarské politice by se už neodvážil říci, že milionové platy jsou ospravedlnitelné.“

Možná, že ne, ale odmítli to zapracovat do zákona, což znamená, že milionové i daleko vyšší platy budou pokračovat. Od Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Nedělní hlasování je pouze jednou z několika iniciativ, kterou předkládají švýcarským voličům, aby se zkusili zabývat rozšiřujícím se rozestupem v příjmech v této zemi. Švýcarsko bude rovněž hlasovat o tom, zda zavést základní příjem pro přežití od státu 2 800 USD měsíčně, ač datum k tomu nebylo ještě stanoveno.

Ač se hněv na multimilionové výplatu pro ředitele neomezuje na Švýcarsko, tak švýcarský systém přímé demokracie – který umožňuje až čtyři národní referenda ročně – znamená, že roztrpčenost veřejnosti lze daleko snadněji převést do akce.

Deborah Warburton, partnerka u konzultantské firmy výzkumu managementu Hedley May řekla, že tato otázka rezonuje i v jiných částech Evropy.

„I když hlasování bylo ‚ne‘, tak otázka, jak dosáhnout spravedlnosti v platech ředitelů, je pořád velice živým problémem,“ řekla s dodatkem, že Británie zavedla zákon poskytující akcionářům závazné hlasování o ředitelských platech, zatímco Francie a Německo zvažují o podobných opatřeních.[/quote]

Mezi tím jsou korporace a další, kteří mají prospěch z neomezených platů, pochopitelně potěšeni:

[quote align="center" color="#999999"]

Oponenti tohoto návrhu varovali, že to Švýcarsko poškodí omezením možnosti firmám k najímání dovedného personálu, a doháněním firem, aby vysídlily do zahraničí, což by vedlo k úbytku přispěvatelů na sociální zabezpečení a plátců vyšších daní.

„Tohle je důležité rozhodnutí pro umístění podniků do Švýcarska,“ řekl švýcarské televizi SRF Valentin Vogt, president švýcarské Asociace zaměstnavatelů. „Švýcarský lid se jasně rozhodl, že to není na státu, aby mluvil do platů.“

Švýcarsko má už dlouhou historii hlasování proti návrhům, o kterých cítí, že by mohly poškodit ekonomickou úspěšnost země nebo ohrozit konkurenceschopnost.[/quote]

To poslední je zvláště překvapující ve světě, v němž pracovníci touží učinit své životy tak snadnými, jak je to jen možné, protože na rozdíl od zbytku světa, ve Švýcarsku v minulosti jak iniciativa o prodloužení placené dovolené pro pracovníky na šest týdnů ročně ze čtyř, tak i na zkrácení pracovního týdne na 36 hodin ze 42 u volebních uren neuspěly. To je nemožné, aby řekly US odbory. Ale takový je život, když člověka opravdu zajímají dlouhodobé výhledy místo jen maximalizace svého konzumního potenciálu tady a teď.

I tak bude nejspíš hněv nad sociální nerovností pokračovat i v této „nejneutrálnější“ ze všech zemí:

[quote align="center" color="#999999"]

Některé ze švýcarských firem uznaly oprávněnost hněvu veřejnosti. Credit Suisse minulý měsíc řekla, že udělala „chybu“, když v roce 2009 vyplatila generálnímu řediteli Brady Douganovi 19,2 milionu franků (21 milionů USD) v hotovosti a v akciích plus 70 milionů franků (76,25 milionů USD) v hodnotě akcií podle plánu bonusů pro rok 2004. To znamená, že jeho celková výplata byla 1 182 násobkem nejméně placených zaměstnanců této banky, uvedla Travail.Suisse.[/quote]

Nakonec ač by Švýcarsko možná nemělo žádný problém se zastropením ředitelských platů na 12 násobek nejmenší mzdy, tak by nás zajímalo, jak by to Švýcaři nebo i Američané cítili, u poměrů téměř dvacetinásobně vyšších než tenhle, čili 213 ku 1, to je tolikrát více, kolikrát podle posledních průzkumů je průměr u CEO firem z Fortune 50 větší než u jejich průměrného pracovníka.

Poznámka překladatele: V obrázku níže jsou porovnání s mediánem platů. Medián je střední hodnota POŘADOVÉ statistiky. Tudíž takový plat, při němž, když se všichni zaměstnanci seřadí do pořadí, tak má přesně stejný počet lidí vyšší plat než je medián, jako je počet lidí, co má menší plat, než je medián. Medián bývá u rozdělení platů výrazně menší než aritmetický průměr.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com