Na vládu ve skutečnosti začínají dopadat těžké časy, když má najít lidi, co budou dělat některé z jejích nepopulárních prací, jako např. zabíjení lidí přes dálkové ovládání. Americké Letectvo má potíže sehnat lidi, co budou létat s jejich drony. Americké ozbrojené síly chtějí vyvinout autonomní drony, které budou zabíjet i bez operátora. Příští generace dronů bude známa jako letální (smrtící) autonomní roboti čili LAR. „Ač je systém dronů už dost sofistikovaný, tak by ale mohl být ještě méně emociální, více selektivní a schopný nasazení síly způsobem, kterým se dosáhne taktických cílů při nejmenších škodách,“ řekl profesor z Purdue University Samuel Liles.


„Letální autonomní roboti se mohou lépe zacílit, lépe zasáhnout, lépe si vybrat a obecně být lepším aktivem, budou-li provázané s ISR (zpravodajskými, dohledovými a průzkumnými) balíčky, které na nich poběží,“ řekl.

Hether Roff, hostující profesor na University of Denver, řekl, že mnohé konflikty jako občanská válka v Sýrii jsou pro LAR příliš složité. „Jedna věc je použít jich v konvenčním konfliktu, kde bojují ohromné armády mimo města, my máme ale sklon k bojům v asymetrických bitvách. A intervence jsou právě těmi jedinými vojenskými kampaněmi – kdy na civilních obětech záleží.“

Kromě autonomních dronů americká vojska také plánují vypustit hejna dronů i do oceánů.

Výzkumná agentura Pentagonu DARPA nedávno odhalila své plány na vývoj ponorných vojenských dronů, které budou hlídkovat v pozemských oceánech. Program se jmenuje „Hydra“, tedy je převzatý od mořského hada, který terorizoval vody v dávné řecké mytologii.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: intellihub.com