Minulý týden přišla senzační zpráva o tom, že Saúdská Arábie hodlá v nejbližší době dostat od Pákistánu hotovou atomovou pumu. Podle některých údajů investovaly saúdské úřady do pákistánského jaderného programu značné prostředky a mohou kdykoliv dostat od Islámábádu jaderné zbraně. Je také názor, že řeči o tom jsou spojeny s nedávným zkomplikováním vztahů mezi Washingtonem a Rijádem. Samo o sobě téma saúdských jaderných zbraní se však objevilo mnohem dříve.


Podle slov expertů začala spolupráce obou zemí v tomto směru ještě v 90. letech. Rijád a Islámábád se tehdy domluvily, že investice budou v případě hrozby krize na Blízkém východě zaplaceny v naturáliích. A po čtvrt století se stala podle všeho tato hrozba reálnou.

Pákistán se tomu pochopitelně všemožně distancuje. Jak prohlásil v interview pro Hlas Ruska ředitel pákistánského výzkumného centra Al Bab Žasemá al-Takí, „Saúdská Arábie nemá žádné podmínky pro vlastnění jaderných zbraní a jejich skladování. Dokonce jednoduché skladování jaderných zbraní si vyžaduje vytvoření infrastruktury, přípravu odborníků a kontroly tohoto procesu na vysoké vědecké úrovni. Když to všechno chybí, zbývá jen nákup hotového výrobku s poskytnutím všech odborníků pro jeho obsluhování. Pro Saúdskou Arábii to budou samozřejmě obrovské peníze“.

Tak či onak, většina expertů si myslí, že za nynějšího stavu věcí nebude moci Pákistán splnit svůj někdejší slib. Toto řekl expert Anton Chlopkov:

[quote align="center" color="#999999"]

Problém spočívá podle mého názoru v tom, že není známo, na jakých podmínkách spolupracovali vojenští příslušníci Pákistánu a Saúdské Arábie v etapě, kdy se vytvářely pákistánské jaderné zbraně. Je o tom hodně spekulací a předpokladů, Nelze vyloučit ani scénář, který uváděla masmédia. Zároveň se mi zdá, že Pákistán je nyní nemá žádný zájem na poskytnutí Saúdské Arábii nejenže jaderných bojových náloží, ale vůbec jakýchkoliv jaderných technologií.[/quote]

Další příčinou pákistánské zdrženlivosti může být sousedství s Íránem. Tu je názor orientalisty Saida Gafurova:

[quote align="center" color="#999999"]

Nemyslím si, že Pákistán prodá jadernou pumu Saúdské Arábii. Protože má po boku Írán, který je vůči Saúdské Arábii nepřátelský. A vztahy mezi Íránem a Pákistánem se poslední době zlepšily. Íránci mají v rukou klíč k bezpečnosti Pákistánu. Je tam složitá situace se sunnity a šiity. A všechno záleží na dobré vůli Íránu, který všemožně zdržuje své šiitské bratry na oné straně hranice.[/quote]

Zdroj: czech.ruvr.ru