Stig a Dinah Mason koupili sad Muxbeare, kam se přestěhovali z městského bytu v Hertfordshire. Jejich nezávislý život se však nelíbil místním úřadům, které jim nařídili majetek opustit. Rodina uvedla, že jí hrozí trest uvěznění, pokud neodejdou ze svého vlastního pozemku a nevrátí se k „normálnímu způsobu života“.  Rodina koupila opuštěný pozemek o rozloze čtyři akry (= 1,6 ha), který přetvořili na soběstačný a pro jejich potřeby zcela dostačující statek se zahradou o rozloze 400 m2, se skleníky, záhony pro pěstování zeleniny a ovoce. Sad obnovili vysazením 14 nových jabloní různých odrůd a chovají slepice.


Energetické potřeby jim zajišťují kamna na dřevo a solární panely. Manželé mají dva chlapce ve věku 8 a 9 let. Nynější výnos Diny a to, co vypěstují, zabezpečuje rodinu vším nezbytným.

Manželé říkají, že momentálně nedostávají žádnou státní podporu, a obávají se, že pokud se vzdají tohoto způsobu života, budou muset žádat o příspěvky na bydlení a inkaso.

„Přestěhovali jsme se sem, abychom obdělávali tuto půdu, a místní úřady Mid Devon nás z našeho pozemku vyhánějí,“ stěžuje si Dinah Mason.

Aktualizace: Británie jim povolila přebudovaní stavájících budov na pozemku a mužou zůstat.

Zdroj:  perevodika.ru, Překlad:  org.ua