Ve středu hlasoval Evropský parlament za suspendování přístupu USA ke globální finanční databázi v držbě belgické společnosti, kvůli obavám, že USA tuto databázi špehují spíše kvůli finančnímu prospěchu než jen kvůli boji s terorismem. Ve Strasbourgu sídlící parlament se vyslovil 280 hlasy pro, 254 proti a 30 se zdrželo, čímž apeloval na suspendování amerického přístupu, dokud situaci nevyjasní úplné vyšetření. „Potřebujeme plnou transparentnost, zvláště u všech odhalení NSA. Evropa nemůže akceptovat, aby měl někdo přístup k datům soukromých občanů, aniž by o tom kdokoliv věděl,“ řekl Reuters Guy Verhofstadt, vůdce Liberálů v Evropském parlamentu.


Zákonodárci EU mají obavy, že USA skrytě využívají informace z databáze SWIFT poté, co největší brazilská televizní síť Globo odvysílala americké uniklé dokumenty, které naznačují, že se USA tajně napíchly do SWIFT.

Podle současných dohod mají USA omezený přístup k databázi SWIFT. Tato dohoda je od útoků ze září 2001 součástí transatlantické spolupráce a umožňuje sdílení určitých dat ze SWIFT s americkým ministerstvem financí.

Myslelo se, že když budou v omezeném měřítku sdílet ty miliony finančních sdělení, která probíhají každodenně po světě, tak to pomůže v boji s terorismem.

Nicméně toto hlasování parlamentu je symbolické, nikoliv závazné, a spíše odráží hněv veřejnosti po celé EU kvůli domněnkám o špehování NSA. Pořád ještě bude zapotřebí, aby suspendování amerického přístupu ke SWIFT schválila Evropská komise a různé vlády EU.

Evropská komise v prohlášení uvedla, že nemá žádný bezprostřední plán navrhnout suspendování SWIFT svým členským státům a že pořád „ještě čeká na dodatečné písemné ujištění“, že USA respektují svoji předchozí písemnou dohodu s EU.

USA za svou stranu popírají, že by činily cokoliv špatného. Podle EU komisařky domácích záležitostí Cecilie Malmstrom jí americký náměstek ministra financí pro terorismus David Cohen řekl, že americká vláda respektovala dohodu o SWIFT z roku 2010.

Určité části parlamentu EU si ale určitě bezpochyby myslí, že EU by měla být daleko opatrnější v tom, co sdílí s USA.

„EU nemůže nadále zůstávat potichu i tváří v tvář probíhajícím odhalením: To pak budí dojem, že nejsme nic víc, než maličký psíček Spojených států,“ řekl Jan Albrecht, německý Zelený v EU parlamentu.

Toto hlasování přichází v patách domněnkám novin Le Monde, že NSA slídila v záznamech milionů telefonních hovorů po vrcholných francouzských politicích a businenessmanech.

Francouzská vláda tahle tvrzení vzala vážně a v pondělí ráno byl na francouzské ministerstvo zahraničí předvolán americký velvyslanec ve Francii Charles Rivkin, aby podal vysvětlení.

Počátkem tohoto týdne bylo rovněž oznámeno, že roky špehování NSA v Mexiku Američanům pomohly získat navrch při obchodních rozhovorech a získat investiční příležitosti, které takto pro ně byly daleko výhodnější.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  rt.com