Tábory na přípravu wahhábitů už dávno a úspěšně působí v mnoha evropských zemích, jako ostatně i po celém světě. Úřady evropských zemí na to buď přivírají oči, nebo záměrně zamlčují fakta. Vyšetřování Hlasu Ruska potvrdilo, že džihád už je v Evropě. Fakta svědčí o tom, že radikální islamisté ve Francii jsou stále aktivnější. Evropské úřady však raději zavírají oči na tento globální problém – po každém útoku teroristů se tvrdí, že jde o ojedinělý případ. Podobného názoru se přidržuje mj. odborník ústavu European Security Intelligence and Strategy Center Alain Chouet:


[quote align="center" color="#999999"]

Ano, jsou mladí lidé, kteří projevují v internetu zájem o činnost Al Káidy. Není třeba ale přehánět rozsah tohoto jevu: ve srovnání s mnohamilionovou muslimskou obcí ve Francii nejsou tyto případy početné. Nicméně podnikli jsme policejní a právní opatření, která nám umožňují jednat s velkým předstihem. Máme síť vnitřní politické rozvědky, která má úplnou představu o tom, co se děje v „rizikových obcích“. Spojení právních a vnitřních výzvědných možností nám umožňuje ostře sledovat všechny, kdo by mohli být v této oblasti nebezpeční. Neznamená to, že jde o teroristy, jde nejspíše o ty, kdo by se mohl podlehnout pokušení připojit se k bojovníkům džihádu.[/quote]

A ze sousední Belgie vypadá situace ve Francii zcela jinak, řekl v interview pro Hlas Ruska čestná prezidentka belgického senátu Anne-Marie Lizinová:

[quote align="center" color="#999999"]

Ve Francii a v Belgii se i nadále rekrutuje mládež a lidé středního věku pro operace ve jménu džihádu. Lidé jdou bojovat za peníze, jsou jisté mocnosti, které podobné operace platí. Odváděním branců se zabývají lidé sunnitského vyznání a extremistického založení, o to se jednoznačně stará Saúdská Arábie.[/quote]

Ještě více šokující údaje uvádí ve své knize Zabloudilí (Les Égarés) francouzský novinář Jean-Michel Vernochet. Zjistil, že v poslední době bylo ve Francii vyškoleno asi 400 ozbrojenců-wahhábitů, kteří šli bojovat za syrskou opozici. Dříve či později se vrátí domů, sotva ale budou chtít žít jako obyčejní lidé. Takže džihád je podle názoru Vernocheta už u dveří evropských měst, úřady však i nadále dělají, jakoby se nic nestalo. Víc než to: v případě Francie jde už nejen o teroristické akce, tvrdí novinář. Podle jeho údajů Katar, stejně jako Saúdská Arábie, pomalu skupují Francii. Kataru už patří fotbalový klub Paris Saint-Germaine, část akcií finančního obra Vinci a cenné papíry ropné společnosti Total. Vernochetova prognóza je následující: Francouzi se nemají divit tomu, když je za 10 let budou vyhánět na muslimskou modlitbu obušky, když bude zbořena katedrála Notre-Dame a vykáceny vinice, a když budou jejich ženy a dcery oblečeny do čádoru. Bude to už nová, wahhábitská Francie.

Zdroj:  czech.ruvr.ru