Indický výrobce auto Tata zkonstruoval prototyp vzduchem poháněného auta – Airpod – a ač toto vozidlo připomínající robota vypadá trochu neobvykle, tak by prostě mohlo zachránit svět. Tato společnost kompletně otestovala dvě vozidla poháněná stlačeným vzduchem. Ač vypadá jako vzdálený bratranec R2D2, tak toto malé vzduchem hnané vozidlo dosáhne rychlosti skoro 80 km/h a může ujet až 200 km, než bude potřebovat znovu doplnit. Na myšlence pohonu auta stlačeným vzduchem není nic nového, a ač tento koncept a tato myšlenka byly na světě už mnoho let, nikdy se to nepovažovalo za průchodné, a tudíž se až dosud nikdo po takovém vývoji nepoohlížel.


Airpod v této hře dosáhl skutečného náskoku a je povzbuzující vidět, jak výrobci aut pomalu přikračují k environmentálně přívětivým vozidlům s tím, jak třeba VW napodobuje koncept elektrického Brouka a Nissan Leaf nabízí stylový elektrický motor.

S tím, že má téměř nulové emise a náklady jsou asi 2,5 euro-centů na kilometr, tak je to určitě jedno z environmentálně a ekonomicky nejpřívětivějších vozidel na světě. Nádrž pojme asi 175 litrů stlačeného vzduchu, který lze naplnit doma, ve speciální stanici nebo aktivací palubního elektromotoru, který nasaje vzduch z okolí.

Očekávaná cena Airpodu je kolem 7 000 € a s nízkými provozními náklady to může z těchto vozidel činit levný nákup i s levný provozem – a mohlo by údajně porazit i ta nejvymakanější auta na trhu.

Toto auto pojme tři lidi, což je při jeho malých rozměrech působivé, ale určitě nezíská cenu za „nejlépe vypadající auto“. Ale i přes svůj styl (či jeho nedostatek) má Airpod téměř nulové emise, nízké náklady na údržbu, je velice jednoduchý, velice lehký a vskutku revoluční.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: designweneed.com