Včera odpoledne Rusko souhlasilo s restrukturací podmínek kyperské půjčky 2,5 miliardy EUR na daleko zvládnutelnější 2,5% meziroční kupónové platby až od roku 2016 a splátky jistiny během následujících čtyřech let. Ač to bude i tak pro tuto zoufalou ekonomiku nedosažitelné, tak je to pozitivní krok. Samozřejmě, že tato ‚nabídka‘ Ruska má svá něco za něco. Dnes ráno ministr zahraničí Iannis Kasoulides uvedl, že kyperského území nebude použito k rozpoutání vojenských úderů proti Sýrii, jelikož „Kypr chce dostát své odpovědnosti útočiště pro potřebné z národů spřátelených zemí, kteří se evakuují ze Středního východu.“ Tak to vypadá, že Obamův vliv upadá už všude… Kypr je umístěn asi 183 námořních mil západně od Sýrie a je k Sýrii nejbližším členem EU.


Rusko restrukturalizuje půjčku Kypru (od ITAR-TASS):

 [quote align="center" color="#999999"]

Ruská vláda schválila restrukturaci podmínek ruské půjčky Kypru, řekl v pátek reportérům náměstek ministra financí Sergej Storčak.

„Restrukturace byla schválena při poslední schůzi kabinetu,“ řekl.

Kypr Rusku splatí půjčku 2,5 miliardy EUR v osmi zhruba ročních splátkách počínajících v roce 2016, řekl dnes reportérům náměstek ministra financí Sergej Storčak se zmínkou o změně úroku ze 4,5% na 2,5%.

Rusko už v roce 2011 tento dluh prodloužilo o 4,5 roku. [/quote]

Britské základny na Kypru (od Bloomberg)

[quote align="center" color="#999999"]

Británie má na Kypru 2 vládní základny; a i přes svoje hlasování proti úderu, řekl dnes britský ministr obrany, že 6 rychlých přepadových stíhačů RAF Typhoon bude vyslaných na britskou základnu Akrotiri na Kypru jako preventivní opatření „k ochraně britských základen na ostrově.“[/quote]

Kyperský utečenecký tábor (od Bloomberg)

[quote align="center" color="#999999"]

Kyperský ministr zahraničí Ioannis Kasoulides řekl, že jeho země je připravena na jakýkoliv příliv zahraničních příslušníků, pokud dojde k vojenské akci proti Sýrii, když dnes komentoval reportérům v Nicosii. Kypr může přijmout až 10 000 lidí denně, pokud zůstanou 48 hodin před repatriací (Kypr v roce 2006 přijal více než 40 000 evakuovaných z Libanonu po dvou týdnech bojů mezi izraelskými silami a bojovníky Hizballáhu v roce 2006).[/quote]

Kypr odmítá dovolit ze svého území útoky proti Sýrii (od Bloomberg)

[quote align="center" color="#999999"]

Kypr ujistil, že jeho území nebude použito k provádění vojenských úderů proti Sýrii, řekl ministr zahraničí Ioannis Kasoulides podle přepisu jeho komentářů vystavených na webové stránce vládní tiskové kanceláře.

Kasoulides to komentoval tak, že „Kypr chce dostát své odpovědnosti jako útočiště, pokud je ho zapotřebí, pro příslušníky spřátelených zemí, kteří se evakuují ze Středního východu.“ [/quote]

Takže to vypadá, že je tam ‚něco za něco‘ … co bude dál? USA nabídne, že na Kypru postaví kasina, Google ‚Glass‘ pro každého a práva na „Americký idol“ zdarma?

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com