Syrské vojenské velení je připraveno na odražení útoku v kteroukoli chvíli, informují dnešní média s odkazem na mluvčího bezpečnostní služby Arabské republiky. „Očekáváme náhlý útok a jsme připraveni zasadit kdykoli odvetný úder,“ zdůraznil. K dalšímu vyhrocení situace v Sýrii došlo 21. srpna, kdy řada masmédií informovala o údajném použití vládní armádou chemických zbraní v okolí Damašku, ale podle posledních zpráv to vypadá spíše na použití zbraní „rebely“, kteří jsou placení Saudy.


Prohlášení USA s hrozbami použití síly vůči Sýrii jsou nepřijatelná, prohlásil mluvčí MZV RF Alexandr Lukaševič.

Každá jednostranná silová akce mimo RB OSN, ať i jakkoli „omezená“, bude přímým porušením mezinárodní legislativy, podkopá perspektivy politicko-diplomatického překonání syrského konfliktu, způsobí další kolo konfrontace a oběti, zdůraznil Lukaševič.

Zatím vyzývají američtí senátoři John McCain a Lindsey Graham prezidenta Baracka Obamu k co nejrychlejšímu zahájení vojenské operace v Sýrii. Senátoři mají za to, že varianta omezeného zásahu není efektivní, že pro změnu situace má být úplně zničena vojenská infrastruktura vládních sil.

Zdroj:  czech.ruvr.ru