Sýrie má tak jako nikdy před tím blízko k tomu, aby se stala objektem vojenské agrese Spojených států. Rozhodnutí bylo soudě podle všeho přijato. Západ vymezil taktiku, stále ale nemá jasnou představu, pokud jde o strategii. V telefonickém rozhovoru se svým americkým kolegou Johnem Kerrym se ho šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov zeptal, jakou strategii si zvolily USA: „Jaké jsou vaše plány, aby vaše akce proti Sýrii pomohla vyřešit problémy regionu, neznásobila je a nezpůsobila v regionu skutečnou katastrofu?“ Kerry ve své odpovědi pouze vyzval Rusko a Čínu, aby se připojily k úsilí zaměřenému na likvidaci chemických zbraní a na to, aby se zabránilo tomu, aby se tyto zbraně dostaly do nepravých rukou.


Je jasné, že o budoucnosti Sýrie nemají USA žádnou představu. Svrhnout Bašára Asada a co bude dál, na to ve Washingtonu raději nemyslí. Jinak by si musel Bílý dům připomenout nepříjemné analogy s událostmi starými deset let, kdy USA vtrhly do Iráku pod záminkou záchrany světa před zbraněmi hromadného ničení, řekl zástupce ředitele Ústavu USA a Kanady Pavel Zolotarjov:

[quote align="center" color="#999999"]

Těžko říct, jak daleko hodlá zajít Obama. V mezinárodní činnosti se USA zpravidla řídí svými národními zájmy, opovrhují normami mezinárodního práva. Když to tyto zájmy vyžadují, pak jsou připraveny fakta falzifikovat.[/quote]

V roce 2003 byl Irák okupován. Saddám byl oběšen. Důkazy o tom, že vlastnil zbraně hromadného ničení, ale předloženy nebyly. Američané odešli z Iráku a zanechali tam po sobě sociální a politický chaos a miliardy dolarů vydaných na přestavbu východní autokracie podle západního vzoru. Experti jsou přesvědčeni, že pokus demokratizovat Sýrii bude mít mnohem nepříjemnější následky. Mínění politického experta Alexandra Konovalova:

[quote align="center" color="#999999"]

V syrské opozici neexistuje jednota. Vzniká dojem, že svým zásahem Amerika napomůže tomu, že v Sýrii se dostanou k moci radikální islamisté. A to neodpovídá ani americkým, ani evropským zájmům.[/quote]

Stejně jako v případě Iráku, nebude pro Američany snadné ukončit válku, jejíž rozpoutání bude snazší. Západní noviny píší, že nejpravděpodobnějším scénářem je odpálení raket s plochou dráhou letu Tomahavk z torpédoborců ve Středozemním moři. Avšak soudě podle všeho se nepodaří vyhnout se pozemní operaci. Tak za prvé bude třeba zabránit totálnímu masakru v oslabeném státě. A za druhé nedovolit teroristům z Al-Káidy, aby se zmocnili zásob zbraní.

Na druhé straně ale Obama jen sotva zapomněl na slova bývalého amerického ministra obrany Roberta Gatese, který kdysi řekl, že každého budoucího ministra obrany, který poradí prezidentovi, aby poslal americká vojska do Asie nebo Afriky, by měli poslat k psychiatrovi. Mínění Alexandra Konovalova:

[quote align="center" color="#999999"]

Obama v roce 2012 řekl, že Amerika se nenechá zatáhnout do drahých konfliktů. Proto se v Sýrii může jednat jen o přesně mířené zásahy raket s plochou dráhou letu.[/quote]

I německý ministr obrany Thomas de Maiziére varoval západní země před ukvapenými akcemi a zdůraznil přitom, že problémy Blízkého východu se vojenskou cestou urovnat nedají.

Zdroj:  czech.ruvr.ru