Dle uniklých interních dokumentů experti z německého Federálního úřadu pro informační bezpečnost varují, že nejnovější verze Windows je rizikem pro bezpečnost dat. Dovoluje Microsoftu ovládat počítač na dálku skrze zabudovaná vnitřní vrátka (tzv. backdoor). Klíč k těmto vrátkům jsou téměř jistě přístupné americké špionážní službě NSA a nejspíše také Číňanům.  Tato vrátka se nazývají „Trusted Computing“ (TPM) a byla vyvinuta skupinou velkých amerických firem. Základem je čip a s ním spolupracující operační systém, v tomto případě Windows.


Systém pak rozhoduje, který software je legálně získaný a smí běžet na počítači a který software nebude spuštěn. Příkladem mohou být viry a trojské koně. Vše je ovládáno na dálku, Microsoftem.

První verze systém dovolovala uživatelům toto vládání vypnout, nejnovější (TPM 2.0) je spuštěna automaticky při startu počítače a nelze ji vypnout. Microsoft rozhoduje, co na počítači smí běžet a uživatel do toho nemá co mluvit. Tyto akce uživatel ani nevidí.

Přístup k tomuto systému má zcela jistě i NSA. Microsoft s ní konec konců sdílí bezpečností chyby dlouho před tím, než je opraví tak, aby špionážní služby měly možnost je využít.

Experti německého bezpečnostního úřadu varují před použitím Windows 8 s TPM 2.0. Jeden z uniklých dokumentu z jara 2012 lamentuje: „Kvůli ztrátě suverenity nad informační technologií nelze garantovat důvěrnost a integritu dat.“ Uvádí se, že (německá) federální administrativa by neměla tento operační systém používat.

Jiný dokument uvádí, že předchozí verze Windows 7 může být bezpečně používána do roku 2020. Poté bude muset být nalezeno nějaké jiné řešení.

Dokument také ukazuje, že se německá vláda snažila ovlivnit specifikační systémy TPM 2.0, ale byla odmítnuta.

Profesor z německé technické univerzity v Berlíně uvádí, že hrozbou je, že klíče k zadním vrátkům jsou generovány mimo čip a poté do něj vloženy. To dovoluje udělat kopie těchto klíčů a používat je. Toto kopírování může být utajeno i zákonem. Je také možné, že čipy budou (jako většina elektronických komponent) vyráběny v Číně.

Apple skončil s používáním těchto čipů v roce 2009. Linux není s těmito čipy kompatibilní a nemůže je používat. Přejít na Linux je jedou z možností. Například Mnichov začal před deseti lety přecházet na Linux a tento přechod má být letos dokončený.

Zdroj: businessinsider.com, Zpracováno:  vlastnihlavou.czdiskuteri.eu