Gustl Mollath upozornil na nekalé finanční operace německé banky HypoVereinsbank a za odměnu skončil v blázinci. V psychiatrické léčebně strávil sedm let. Nyní se konečně dostal na svobodu a pravda vyšla najevo. Tento muž se stal v Německu hvězdou. Jeho neuvěřitelný příběh začal již v roce 1991, kdy si vzal za manželku Petru Mollathovou. Ta pracovala ve zmíněné německé bance jako finanční poradkyně. Gustl přišel na nekalé praktiky banky i své ženy. Udal ji i další kolegy v roce 2003. Tehdy prohlásil, že převádějí obrovské finanční částky do Švýcarska a okrádají stát na daních.


Banka po skandálu prověřila všechny transakce. Údajně nic nenašla. Mollathová následně zažalovala svého manžela za údajné fyzické napadení. Soud ho uznal vinným a uvedl, že Gustl trpí paranoidními představami.

Právo bylo na straně banky a Gustla zavřeli na psychiatrické léčebně.  Skutečná pravda ale začala postupně vycházet na povrch. Bavorská ministryně Beate Merková prohlásila, že pana  Gustla  nehospitalizovali pro trestní oznámení. Ukázalo se, že lékař, který se podepsal pod vymyšlené fyzické napadení, nikdy Petru Mollathovou neviděl.