Protesty proti prezidentu Mohammedu Mursímu v Egyptě byly – podle BBC – největší v historii. Egyptské ozbrojené síly v puči Mursího svrhly. Proč? Irish Times hlásí: Armáda s obavami nad způsobem, jímž prezident Mohamed Mursí vládne Egyptu, dospěla k bodu zvratu, když hlava státu svolala shromáždění přeplněné skalními islamisty volající po svaté válce v Sýrii, řekly vojenské zdroje.


  ***

Sám pan Mursí volal po zahraniční intervenci do Sýrie proti panu Assadovi, což vedlo ke skrytému pokárání od armády, která vydala navenek sice mdle vyhlížející prohlášení, ale pod povrchem dost nabroušené, hned následující den o tom, že její jedinou rolí je střežit egyptské hranice.

***

„Ozbrojené síly byly v té době, kdy stát směřoval k vážné politické krizi, velice alarmované ze Syrské konference,“ řekl jeden důstojní, jehož komentáře odráží i poznámky, které soukromě pronesli i jiní příslušníci armády. Ten mluvil pod podmínkou anonymity, protože nemá dovoleno mluvit s médii.

***

Pro armádu to Syrské shromáždění překročilo „červenou čáru národní bezpečnosti“ podněcováním Egypťanů k zahraniční válce a rizikem vytvoření nové generace džihádistů, řekl Yasser El-Shimy, analytik Mezinárodní krizové skupiny.

V samém srdci vojenských obav je historie militantního islámu v Egyptě, v domovině vůdce al-Kaiídy Aymana al-Zawahriho. Vojenské zdroje odsoudily nedávné poznámky pronesené „vysloužilými teroristy“ spojenými s panem Mursím, který prohloubil své vztahy s bývalou ozbrojenou skupinou al-Gamaa al-Islamiya.

Obama nedávno poslal americká vojska, aby Mursiho podpořila, a protestující byli rozzuřeni, že USA  podporují islamistické radikály.

(USA v Egyptě podporovaly i předchozího diktátora.)

Podpora Západní intervence do Sýrie rovněž patřila mezi hlavní příčiny nedávných ohromných protestů v Turecku … které neměly daleko ke svržení tureckého vedení.

Je pravdou, že americká vláda poskytovala výzbroj, peníze a logistickou podporu Al Kaiídě v Sýrii, Libyi, Mali, Bosně a v dalších zemích – a k ní přidruženým muslimským teroristům v Čečeně, Íránu a v mnoha dalších zemích. A tak umírnění Arabové po celém Středním východě a v Severní Africe začínají být z americké intervencionistické politiky rozzuření.

Zdejší předchozí článek o rozzuřených egyptských protestujících, kteří USA obviňují z islamistické diktatury v Egyptě:  Média ignorují protestující v Egyptě, kteří obviňují Obamu za Mursího diktaturu