Sibiřští vědci jsou připraveni vyzkoušet reaktor, který umožňuje ve stavu beztíže vypěstovat lidské orgány a získávat chemické materiály s novými vlastnostmi. Ve vesmíru je dokonce možné vytvořit "mimozemšťana", tvrdí v novosibiřském Centru vírových technologií, které výzkum provádí. Nový reaktor by měl řešit problémy, které vznikají ve stavu beztíže. Při absenci gravitační síly se voda mění v kouli, kterou nelze nijak smísit. V reaktoru se kmenové buňky a mikročástice budou mísit vzdušným vírem, který umožní ve vesmíru provádět nové chemické pokusy.


V podmínkách, kde neexistuje gravitace, probíhají všechny chemické a biologické procesy jinak, než na Zemi. To umožňuje získávat produkci s novými vlastnostmi i živé organismy. Ve vesmíru je lehčí pěstovat trojrozměrné objekty, tvrdí ředitel Centra vírových technologií Jurij Ramazanov:

[quote align="center" color="#999999"]

Na Zemi je pro trojrozměrné objekty obtížné růst rovnoměrně, protože zde převládá síla, která táhne dolů. Provádějí se práce na pěstování orgánů, ale trojrozměrné biologické objekty budou lépe růst ve stavu beztíže. Protože mohou růst ve všech rozměrech. Na ně nebude působit žádná dominantní síla.[/quote]

Den, kdy se na oběžné dráze budou uměle "rodit" organizmy, nepřipomínající ty zemské, je blízko. To bude skutečný mimozemšťan z vesmíru, myslí si Jurij Ramazanov:

[quote align="center" color="#999999"]

Získat živý organismus s principiálně novými vlastnostmi je opravdu možné. Na oběžné dráze kultivovali bakterii salmonelly, Když ji přivezli zpět, byla dvacetkrát nebezpečnější. Tímto způsobem je možné získat materiály s absolutně novými vlastnostmi. Pravděpodobně bude možné získat i živé objekty.[/quote]

Vynález novosibiřských vědců má zcela praktický přínos. Může zajistit životaschopnost kosmonautů. I dnes, ale zejména během dlouhých letů, ke kterým se lidstvo připravuje, odpady, které se hromadí během životního procesu posádky, je nutné zpracovávat. A reaktor ze Sibiře může změnit, například hygienické kapesníčky, které používají kosmonauti, na glukózu. To samé je možné udělat i s dalšími odpadky.

Zkouška reaktoru se uskuteční ve druhé polovině letošního roku. "Pak se vyjasní, jestli jsme na správné cestě," zdůraznil ředitel Centra vírových technologií.

Zdroj:  czech.ruvr.ru