Americká agentura by potřebovala zařízení o rozměrech Evropy, aby uskladnila fyzické kopie ukládaných informací. Úžasná infografika sestavená německou datovou společností odhaluje, jak až expanzivním se stal ten program uchovávání dat NSA. Příchod Snowdenových odhalení obrátil zraky k téměř dokončenému novému zařízení NSA v poušti v Utahu.


Ten program neautorizovaného odposlouchávání NSA se rozrostl do gigantických proporcí a nyní každý jednotlivý den zachycuje 1,7 miliardy US elektronických komunikací. Tyto komunikace se budou brzy hrnout do přísně tajného špionážního centra za 2 miliardy dolarů, o němž NSA odmítla poskytnout Kongresu podrobnosti.

Experti z Open Data City v Berlíně porovnávající NSA s východoněmeckou Stasi se rozhodli visualizovat rozsah obou špionážních agentur, aby dosáhli ponětí o tom, o kolik dále NSA pokročila.

Ta vystínovaná oblast nalevo ukazuje, kolik fyzického prostoru Stasi v Berlíně pokrývala, a pak tento prostor porovnává s tím, co by potřebovala NSA, kdyby měla fyzické kopie všech informací, které je schopna uložit.

Zatímco Stasi uchovávala všechny svazky ve fyzické podobě tak, jak odhalil vynašeč William Binney, datové centrum NSA v Utahu bude schopné uložit 5 zettabytů digitálních informací (5 miliard terabytů).

„Budou mít s těmi pěti zettabyty spoustu prostoru, aby uskladnili přinejmenším něco v řádu odpovídajícím 100 let celosvětové komunikace, telefonů a e-mailů a podobného materiálu,“ tvrdí Binney, „a pak mít spoustu prostoru, co jim zbude, aby prováděli nějaký druh paralelního zpracování, aby zkoušeli luštit kódy.“

Cisco zattabyte kvantifikuje jako množství dat, která by zaplnila 250 miliard DVD.

Open Data City uvádí, že naplnit skříň vyžaduje 0,4 čtverečního metru, a ta pojme asi 60 svazků obsahujících zhruba 30 000 stran papíru, což se rovná na této ploše asi 120 MB dat.

Vzhledem ke skutečnosti, že datové centrum v Utahu, kdyby obsahovalo tištěné kopie všech informací, které může pojmout, by potřebovalo asi 17 milionů čtverečních kilometrů prostoru. Ta vystínovaná plocha na obrázku níže ukazuje, kolik prostoru to je. Docela dobře to pokrývá celý Evropský kontinent.

V porovnání Evidenční úřady Stasi zabíraly v jejich zařízeních v Berlíně pouhých 200 kilometrů. Z toho plyne, že NSA může pojmout téměř 1 miliardkrát více dat, než mohla Stasi.

Samozřejmě, netřeba se obávat, neboť NSA se zapřísahá, že se zaměřuje jen na teroristy a extremisty, stejně jako to bylo u Stasi.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: prisonplanet.com