Včera to byly egyptské ozbrojené síly, kdo dal prezidentu Mursímu dvoudenní ultimátum, než se věci „zhorší“, teď je to eurozóna, která dává Řecku třídenní ultimátum, aby „nastolilo podmínky náležející k jejich mezinárodnímu výkupu z dluhů, aby tak získali další tranši pomoci,“ nebo jinak.  Táhne se to až ke zprávě FT z 20. června, že MMF řekl Řecku, že na to má do konce července, aby ucpalo své rozpočtové díry, nebo jinak. Jinými slovy, jednoduchá eskalace. Samozřejmě, že to Řekům mohlo dojít už v květnu 2010, v době prvního vykoupení z dluhů (z mnoha), podle něhož mají všechny ty desítky miliard utopených nákladů ve skutečnosti vést k ekonomickým reformám, místo aby udržovaly podlomený a zkorumpovaný politický systém, veškeré jehož neefektivnosti a pochybení mohou za to zlo zbídačování.


Od Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Řecko má tři dny na to, aby znovu ujistilo Evropu a Mezinárodní měnový fond, že může nastolit podmínky, které jsou součástí jejich mezinárodního výkupu z dluhů, aby získalo další tranši pomoci, řekli v úterý čtyři činitelé eurozóny.

Věřitelům nedělá radost pokrok, jehož Řecko dosáhlo ohledně reformy jejich veřejného sektoru, řekl vedoucí činitel eurozóny zapojený do vyjednávání, zatímco další řekl, že by mohli suspendovat inspekční návštěvu, kterou stanovili na pondělí.

Atény, které mají v srpnu splatit dluhopisy za 2,2 miliardy euro, potřebují, aby toto rozhovory dopadly úspěšně. Pokud selžou, tak by Mezinárodní měnový fond možná musel stáhnout 240 miliard euro výkupů z dluhů, aby tak zamezil porušení jeho vlastních pravidel, která vyžadují, aby dlužník měl financování rok dopředu.

To by zvýšilo riziko, že sladěné úsilí politiků během posledních devíti měsíců udrží krizi eurozóny pod pokličkou, což je v době, kdy roste napětí i v dalších zemích na periferii tohoto regionu.

Portugalský ministr financí Vitor Gaspar, architekt jejich cesty ke zbídačení pod výkupem EU/MMF, v pondělí rezignoval, což je potenciálně úder proti plánu jeho země na odchod ze záchranného programu EU-MMF.

Politické napětí rovněž vzrostlo v Itálii, kde ministerský předseda Enrico Letta svolal po hrozbě odchodu koaličního partnera schůzi vlády.

Atény se svými věřiteli obnovují rozhovory v pondělí po dvoutýdenní přestávce, během níž vláda téměř zkolabovala kvůli propouštění ze státního mediálního vysílání ERT, aby odblokovali 8,1 miliardy euro (10,6 miliardy dolarů) záchranných půjček.

„Všichni se shodli, že Řecko musí přednést své sliby Eurogrupě už před pondělkem. Ty se musí opětovně prezentovat už v pátek,“ řekl Reuters další zdroj.

Ministři financí eurozóny mají naplánováno se setkat 8. července k prodiskutování situace v Řecku, které je už ve svém šestém roce recese a zažilo vzestup nezaměstnanosti k rekordním výším. [/quote]

Skoro to vypadá, jako by se Trojka tentokrát rozhodla to myslet vážně:

[quote align="center" color="#999999"]

„Tohle jsou velice obtížná vyjednávání,“ řekl vedoucí řecký činitel účastnící se rozhovorů. „Rychle postupujeme, abychom co nejdříve vyřídili tolik otázek, kolik je jen možné.“

Ale dohlížitelé nad řeckými financemi – MMF, euro-zóna a Evropská centrální banka – nejspíš nebudou schopni svou revizi uzavřít už v červenci a možná bude zapotřebí tuto návštěvu suspendovat a obnovit to až v září, řekl pod podmínkou anonymity vedoucí činitel euro-zóny.

Zástupci EU-MMF-ECB čili „trojky“ mají s ministry aténské vlády série schůzek, kde se přou o dohodu o spustě nevyřízených problémů. Nebudou-li tyto rozhovory uzavřeny do poloviny měsíce, riskují Atény, že přijdou o tuto instanci, dodal řecký činitel.

Atény nesplnily červnový termín, aby 12 500 státních zaměstnanců přemístili do „plánu mobility“, v jehož rámci jsou během roku buď přeloženi či propuštěni. [/quote]

Pokud je Trojka opravdu rozhodnuta k čistce v Řecku, může to znamenat jen jedno: Kypr 2. díl a tentokrát to budou řečtí střadatelé, kdo budou postiženi (protože v hájemství státu už neexistuje žádné proveditelné oddlužení, ani přes PSI či OSI). A s tím, jak selhání kyperského vnitřního vykoupení vedlo k chaosu epických proporcí a k finančnímu kolapsu, tak zřejmě sebedůvěra Trojky vzrostla tak, že co fungovalo u Kypru, by mohlo fungovat i u Řecka, čímž se šablona konfiskace vkladů o krůček přiblíží k jejich konečným cílům: ke Španělsku a nakonec k Itálii.

Kdybychom byli řeckými střadateli, tak bychom se právě už teď uchylovali k moudrému použití ‚matracové alternativy‘…

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com