„Uděláme si to posvém, je to naše rozhodnutí,“ řekl dnes v interview v Bruselu Sveinsson, 45. „Tahle vláda na tu žádost nebude tlačit. Někdy o tom bude referendum, ale nemohu vám říci, kdy a od koho.“ Vůdci EU oslavovali výhled na přivítání Islandu – rozvinuté země, kde ekonomika v roce 2012 vyrostla o 1,6 procenta – jako projev toho, že přitažlivost tohoto bloku se neomezuje na nejchudší národy jihu. Islandské zavržení jim to ale mění. „Pro mě jako člověka to nebylo snadné,“ dovědět se, jaká je v Reykjaviku nová nálada, řekl po schůzce se Sveinssonem včera v noci komisař EU pro rozšíření Štefan Fule. Naléhal na vládu v Reykjaviku, aby si pro své rozhodnutí nestanovovala „čas naneurčito“… – News of Iceland


Dominantní sociální téma: Malý výmol na cestě.

Analýza volného trhu: Tisk mainstreamu byl minulý týden plný pokřiku nad Edwardem Snowdenem, přišly ale velké novinky ohledně Islandu a EU.

Nová islandská vláda už není připravena urychlovat vstup do EU oproti předchozí administrativě. Její zástupci znovu potvrdili rozhodnutí zastavit snahy o vstup do Evropské unie. K důvodům patří obavy nad kontrolou islandských zdrojů a pokračující krize eura.

Ministr zahraničí Gunnar Bragi Sveinsson nepřistoupí na naléhání EU, aby buď udělali rychlé referendum o vstupu do EU, nebo aby zahájili přístupový proces. Není jasné, proč by Eurokraté chtěli referendum, i když podle průzkumů jsou islandští obyvatelé celá tři čtvrtletí proti vstupu.

Ale kvůli tomu pokračujícímu „zmrazení“ se určitě v Bruselu hromadí obavy. Mýtus o nevyhnutelnosti EU se tříští o zatvrzelé, zamrzlé pobřeží Islandu. To je všechno, jen ne přijatelné. Tohle je důvod, proč Eurokraté přiměli irské voliče, aby o ústavní dohodě hlasovali dvakrát, dokud „to neudělali správně.“ A proč tedy vlastně na zruinované ekonomiky Španělska a Řecka uvalovali „úspory“.

Teď už EU nevypadá jako nepřekonatelná síla, jíž nelze vzdorovat. Takhle to formulovat EU Observer:

[quote align="center" color="#999999"]

Hlavním účelem cestu do Bruselu bylo „říci komisi, že nová vláda dospěla k rozhodnutí nechat vyjednávání plavat. My už jsme součástí Evropy a chceme posilovat své vztahy jinými způsoby,“ dodal Gunnar Bragi Sveinsson.

Štefan Fule, český komisař odpovědný za žádosti o členství v EU, když mluvil ve čtvrtek 13. června na zpražené tiskové konferenci, přiznal, že rozhodnutí Islandu bylo pro něj osobní ranou.

„Pro mě jako člověka nebo nebylo snadné tohle rozhodnutí přijmout,“ řekl Fule. Dodal ale: „Jsem ale také profesionál a bez jakýchkoliv otázek respektuji jakoukoliv pochybnost či vůli zvolených reprezentantů a občanů.“[/quote]

EU v tomto okamžiku utrpělo už tolika propadáků, že už to ani nepočítáme. Euro samotné se ukázalo jako katastrofa, co potopila půlku Evropy. Německo se kvůli inflaci ECB potýká s ústavní krizí – samozřejmě, aby podpořili „Fatherland“. A nakonec britští do kouta zatlačení Toryové souhlasili s uspořádáním skutečného referenda o otázce, zda Britové zůstanou v Unii nebo ne.

Při absenci zázraku (toho nejhoršího druhu) nebudou občané Islandu už určitě součástí Francké nové říše, té vybudované v utajení a podstrčené 300 milionům lidem bez jejich svolení.

Korupce, vrážení politické dýky do zad, neustále šponované regionální náklady, vyprahnutí pracovních příležitostí, regulace, autoritářství napoleonské justice (vinen, dokud se nedokáže nevina) a všechno tohle a všechno to další se už nebude nakládat na bedra stahaných občanů Islandu.

Nadále říkají „ne.“ Nepohrnou se do toho. Jasně to naznačuje, že s tím už skončili. Obě strany tam jsou anti-EU. Možná je to předělový okamžik. Možná se na to opravdu bude historicky pohlížet jako na kulminační bod tohoto ztroskotaného „experimentu“.

Závěr: Snad ta záplava už začíná opadávat.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: thedailybell.com