Situace řeckého národního vysílače ERT není nijak blízko k vyřešení a i národní politická stabilita zůstává na vážkách, když koaliční partneř Antonise Samarase Evangelos Venizelos z PASOK a Fotis Kouvelis z Demokratické levice na něj ve středu apelovali, aby zahájil rozhovory o budoucnosti televizní a radiové stanice, ale premiér prozatím zůstává u svého rozhodnutí ERT zavřít a později znovu otevřít, což vrhá pochybnosti na budoucnost vlády. Co určitě situaci zhorší, je to, že dnes bude rozvrácena řecká veřejná doprava a státní služby, jelikož tisíce pracovníků se připojují k 24-hodinové přechodné generální stávce svolané ve středu dvěma hlavními odborovými svazy v zemi, GSEE a ADEDY na protest proti zavření ERT.


Tvrdí totiž, že Samarasovo jednostranné rozhodnutí je ekvivalentem puče, což samozřejmě není pravda: člověk nemůže udělat převrat v zemi, která se už dávno své suverenity vzdala ve prospěch Evropské komise a speciálně Německa.

Trh ovšem nemá žádný důvod k obavám, že by se tvořily praskliny v jejich věži ze slonoviny, protože i ti žurnalisté budou stávkovat, a jelikož je televizní stanice zjevně zavřená, tak neexistuje žádné nebezpečí video-straemů v reálném čase z náměstí Syntagma ukazující ty všem dobře známé aténské bouře. Co se týče Istanbulu, to je jiná záležitost.

Z Kathimerini:

[quote align="center" color="#999999"]

Autobusy, trolejbusy a vlaky nebudou jezdit vůbec, jelikož personál Aténského metra, Aténské tramvaje elektrické dráhy Piraeus-Kifissia (ISAP) budou od 9 h ráno do 9 h večer v omezeném provozu. Na Aténské mezinárodní letiště nebude žádný provoz metra s tím, že vlaky budou stavět ve stanici Doukissis Plakentias, jelikož zbývající trasu metra k letišti obsluhuje Hellenic Railways Organization (OSE), jehož pracovníci budou stávkovat celý den.

Očekává se rozvrat mezinárodních letů mezi 3-5 h odpoledne, kdy kontroleři leteckého provozu odkráčí z práce. Pětihodinová vycházka personálu Úřadu pro civilní letectví začíná v poledne, a od té se očekává rozvrat domácích letů.

Tato generální stávka, která je letos už třetí, rovněž rozhodí veřejné služby, zavře daňové úřady a školy a v nemocnicích nechá v provozu jen nouzový personál.

Protestní shromáždění organizované GSEE a ADEDY proběhne před ústředím ERT v Aghia Paraskevi v severovýchodních Aténách v 11 h dopoledne. Odbory vyzvaly pracovníky ze všech sektorů, aby se k nim připojili, a projevili tak solidaritu s vyhozenými pracovníky ERT a odsoudili vládní krok jako „bezprecedentní a provokativní.“[/quote]

Rovněž dojde i k mediálnímu výpadku, jelikož budou stávkovat i žurnalisté.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com