„Je Amerika připravena stahovat kalhoty při každé příležitosti?“ Nový bulletin ministerstva domácí bezpečnosti (DHS) varující před rizikem, které představují 3D vytisknuté zbraně, možná chystá jeviště pro regulaci 3D tiskáren nebo přinejmenším pro daleko vtíravější stahování kalhot, když se člověk bude chtít účastnit nějakých událostí. Podle Fox News bylo memorandum DHS rozesláno různým státním a federálním agenturám vynucování zákona s varováním: „Omezit plastové zbraně může být nemožné,“ a že 3D zbraně představují „riziko pro veřejnou bezpečnost.“


„Významné pokroky ve schopnostech trojrozměrného (3D) tisku, dostupnost volně šířených souborů 3D tisku pro součástky střelných zbraní a obtíže při regulaci sdílení souborů mohou představovat riziko pro bezpečnost veřejnosti ze strany nekvalifikovaných lidových zbrojířů, kteří získají nebo vyrobí 3D vytisknutelnou zbraň,“ varuje bulletin sestavený Spojeným regionálním zpravodajským centrem, jak hlásí Fox News:

„To je vážná hrozba,“ řekl Fox nervózní zdroj vynucovatelů zákona s dodatkem, „to by mohlo ošálit magnetometry. Jedinou bezpečnostní procedurou, jak zachytit 3D střelné zbraně je svlékat. Jsou Američané připraveni při každé příležitosti stahovat kalhoty?“

Pokud vám to všechno zní jako kdyby jste se probudili v nějaké science fiction fantazii vstoupivší do reálného života, tak mi dovolte, abych trochu zrychlil.

Počátkem května v Austinu sídlící skupina 3D tisku známá jako Defense Distributed oznámila, že je v závěrečné fázi testování jejich převratné funkční střelné zbraně vyrobené téměř výlučně z plastových částí vyrobených 3D tiskárnou, kterou tato skupina pojmenovala „ Liberator“.

6. května tato skupina začala s volnou on-line distribucí podkladů pro jednorannou pistoli, čímž komukoliv připojenému k Internetu umožnila stáhnout si ji odkudkoliv na světě. Tato záměrně otevřená povaha těchto zbraňových souborů vedla ministerstvo zahraničí, aby této skupině koncem týdne vydalo správní rozhodnutí ke stažení s odůvodněním, že porušili vývozní zákony pro střelné zbraně. Ovšem ministerstvo zahraničí bylo o den pozadu a s křížkem po funuse, neboť ta nákaza se už rozšířila, soubory byly už více než 100 000 stažené. (Dále je šíří Pirate Bay.)

Memorandum DHS získané Fox navíc konkrétně zmiňuje Defense Distributed jmenovitě. Kapitola memoranda je dokonce věnovaná konstrukci jejich zbraně Liberator s konstatováním:

„Magnetometry nemusí na detekci Liberatora stačit, to závisí na citlivosti zařízení. Ač to federální zákony zakazují, mohli by výrobci záměrně vynechat kovovou vestavbu, která není nezbytná, a ponechat pouze malý hřebík a munici jako jediné kovové součásti. Budoucí konstrukce by mohly kov dále omezit či až vyloučit.

„I nekvalifikovaný uchazeč o zbraň může být schopen ji získat nebo si vyrobit vlastní Liberatory, aniž by u toho byla jakákoliv kontrola.“

Fox News rovněž hlásí, že DHS bulletin také varoval, že „zbraně se mohou vyrábět bez sériových čísel nebo unikátních identifikací, vyhýbat se balistickým testům,“ a to, že 3D tisk se bude nevyhnutelně stávat dostupnější, „bude možno získat ještě sofistikovanější vytisknutelné zbraně ještě snadněji.“

Minulý týden britský list Daily Mail tvrdil, že „odhalil ohromné mezinárodní bezpečnostní riziko“ od 3D zbraní, když si drze vyrobili svou vlastní plastovou zbraň a propašovali ji na palubu vlaku Eurostar. Několik čtenářů těchto novin však skočilo na tuhle prohnanou fintu, když se zmínili, že i oni si vyrobili palné zbraně, aniž by potřebovali i tu nezbytnou jehlu úderníku a nemuseli ani pašovat munici. „Ano – povedlo se vám do vlaku propašovat nějakou munici … ne. Typický nesmysl od DM!“ okomentoval to na jejich webové stránce jeden přemýšlivý čtenář.

Dokonce už před svým vytvořením už měla 3D zbraň řádný zástup politických oponentů.

V prosince demokratický reprezentant za NY Steve Israel volal po naléhavém obnovení legislativy zakazující nedetekovatelné střelné zbraně, který s koncem roku vypršel. „S příchodem 3D tiskáren jsou tyto zbraně náhle reálnou možností, ale Kongresem schválený zákon příští rok vyprší. Měli bychom okamžitě jednat a poskytnout úřadům prosazujícím zákon pravomoc zastavit rozvoj těchto zbraní, než se k nim půjde snadno dostat přes Google,“ uvedl reprezentant Israel v tiskovém prohlášení na své sněmovní stránce.

Rovněž po uvolnění a rozšíření souborů pro zbraň Liberator notorických zabavovač zbraní senátor Chuck Sumer (D-NY) zkoušel přesvědčovat lidi: „Teď kdokoliv, terorista, někdo duševně nemocný, týrající ženu nebo násilník si v podstatě může otevřít zbrojovku v garáži … to se musí zastavit.“

Samozřejmě, že bulletin DHS zrovna k tomu směřuje.

Jak mohou dosvědčit patronové Internetu, jakmile je něco on-line, tak už nelze tu příslovečnou vymačkanou zubní pastu dostat zpět do tuby, přinesou nám ale 3D tisknutelné zbraně opravdu nežádoucí vedlejší účinky?

DHS je teď aktivně zapojeno do malování tohoto úžasného vědeckého pokroku jako čerta na zdi v podobě veřejné hrozby, a aby Nás Lid ochránili před velkým, zlým bubákem 3D vytištěné zbraně, tak není sporu, že jim musíme dát nad námi více kontroly, vzdát se více občanských svobod a podrobit se ještě invazivnějšímu stahování kalhot. Ach, ta země svobody…

Předchozí články o příležitostech a hrozbách 3D tisku:

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: prisonplanet.com