Světová zdravotnická organizace zařadila do seznamu globálních hrozeb pro lidstvo koronavirus vyvolávající atypický zápal plic. 28. května byl ve Francii zaznamenán další případ onemocnění, který skončil smrtí. Podle údajů WHO je to už od loňského září 23. smrtelný případ. Celkem bylo zaznamenáno 44 infikovaných novým koronavirem. Jeho ohnisko se zřejmě nachází na Blízkém východě. Většina nemocných pochází ze Saúdské Arábie, Kataru a SAE. S pobytem v těchto zemích jsou rovněž spojeny ojedinělé případy v Británii, Německu a Francii.


Nový koronavirus se velice podobá svému zrádnému příbuznému, který měl v roce 2003 na svědomí smrt 800 lidí, zdůraznil vedoucí laboratoře petrohradského vědecko-výzkumného ústavu Vladimir Zarubajev:

[quote align="center" color="#999999"]

Choroba měla těžký průběh a asi tak v 50% končila smrtí. Teď vidíme, že se tento virus, částečně pozměněn, vrací k lidské populaci. Panika ale není na místě, protože se celé věci věnuje ta největší pozornost. Informace o viru dostáváme poměrně pohotově. Existují zvlášť rozesílané informační listiny a profesionální zdroje informací, z nichž se dozvídáme doslova během několika minut o případech onemocnění nebo úmrtí.[/quote]

Koronaviry vyvolávají nemoci, které jsou svými příznaky podobné chřipce, jen ve vzácných případech se projevují komplikace v podobě zápalu plic, vysvětluje akademik Evropské akademie lékařských věd Jurij Gendon:

[quote align="center" color="#999999"]

Existence smrtelných případů v několika státech poukazuje na to, že virus mutuje. Uvidíme, jak se bude šířit dál. Léky bohužel nemáme žádné. Jde o to, že dosud nebyl pokládán tento virus za nějak zvlášť nebezpečný. A firmy neměly zájem na tom, aby takový přípravek vyráběly. A rychle se vakcína vyrobit nedá. Vyžaduje to přinejmenším tři roky a několik miliard dolarů. S chemickým přípravkem je postup rychlejší.[/quote]

Na řádném zasedání WHO, které nedávno skončilo v Ženevě, byly vysloveny obavy v souvislosti s rozdílem mezi rychlostí šíření viru a nahromaděnými vědeckými informacemi o něm. Ředitelka WHO Margaret Chanová označila nový koronavirus za hlavní globální hrozbu pro lidstvo. Prohlásila rovněž, že je nezbytná solidární mezinárodní reakce na tuto situaci.

Zdroj: czech.ruvr.ru