A já je přiměji, aby pojídali maso svých synů a maso svých dcer, a každý z nich bude pojídat maso svého přítele, až budou v obležení v úzkých… – Bible krále Jakuba Komentátorka Peggy Noonan napsala do Wall Street Journal úvodník nadepsaný „Tohle není obyčejný skandál: Politické zneužití IRS (americký finanční úřad) ohrožuje základy integrity naší vlády.“ Poznámka pro české čtenáře: Jde o současný největší skandál hýbající Amerikou, kdy bylo zjištěno, že finanční úřad (IRS) na příkaz vlády šikanuje politické odpůrce vlády, zejména příslušníky skupin k jejichž základnímu krédu patří dodržování Ústavy, tedy konstitucionalistů – např. příslušníků Tea Party.


Noonan má často, nebo přinejmenším příležitostně, pronikavé postřehy, a v tomto případě mě potěšilo, když jsem spatřil, že její sentiment je v souladu s úvodníkem, který jsem já napsal minulou neděli:

[quote align="center" color="#999999"]

Tohle je velká věc. Na rozdíl od jiných problémů s IRS během let, tenhle se nevyznačuje jen útokem na jednotlivé „nepřátele“, nýbrž také na široký průřez amerických občanů, kterým dělá starosti nárůst protiústavního jednání jejich vlády.[/quote]

Noonan ale opominula důležitou věci, kterou zmíním koncem tohoto článku.

Nejdříve se podívejme na širší obraz situace. USA jsou údajně zapojeny ve zhruba asi 75 válkách a potyčkách v zahraničí a na domácí frontě zrovna tak začíná docházet k invazím do soukromí.

Mezi tím Domácí bezpečnost objednává stovky milionů nábojů dum-dum, ale jejich činitelé to zřejmě cítí tak, že by nebyli povinováni vysvětlit proč. Ta samá ohromná instituce buduje ve Washingtonu DC nesmírné ústředí a úplně stejně neobyčejný špehovací systém v Midwestu, který bude údajně sbírat každý jednotlivý bit komunikací, která probíhají po celých USA.

Proč tyhle skandály postihují administrativu zrovna teď? Nemohu si pomoct, ale vůbec bych se nedivil, kdyby to náhlé vzedmutí rozhořčení proti invazivnímu zneužívání vládní síly bylo projevem náhlého posuvu v arogantní invazivnosti, která už proniká i na americký Capitol.

Existují tři možnosti, alespoň co mě napadá. První je, že ty tři skandály jsou jednoduše legitimním vedlejším produktem legislativního procesu.

Druhým je to, že ty větší síly, které podporují demokratickou administrativu a konkrétně Obamu, ho mají z nějakých důvodů už dost.

Třetím důvodem je to, že konkrétně tyto tři skandály představují mocnost, kterou často nazýváme Internetovou reformací. Ač Washington býval vždy sužován skandály, ta dech beroucí rychlost, s jakou teď propukají a rozrůstají se, může být projevem toho, jak moderní komunikace podrývá jejich aktivity ke kontrole škod a vzdoruje snahám o jejich minimalizaci.

A samozřejmě rád bych věřil tomu třetímu důvodu – moci Internetu samotného – který žene tu rychlost a rozvoj těchto skandálů. Už nestačí se odvolávat na privilegium imunity ústavních činitelů, když se pokouší utajovat její zneužití k získání politických privilegií.

Ta samá transparentnost, kterou uvalují na soukromé občany teď začíná postihovat i Washington – a další režimy Západu. Jen se podívejte, jak je teď neúnavně odhalována agenda globalistů.

Současné scénáře v DC jsou teď docela scénicky barvité. Zde je více od Noonan.

[quote align="center" color="#999999"]

Nacházíme se uprostřed nejhoršího Washingtonského skandálu od dob Watergate. Reputace Obamova Bílého domu se už u konzervativců dostala ze znechuceného nezájmu k zášti, a mezi liberály od zklamání k pocitu ohrožení. Nikomu se už nelíbí, co vidí. Po útocích ministerstva spravedlnosti na zpravodajskou agenturu Associated Press a té odporné politizaci Služby vnitřního výběru vládních výnosů (IRS – čili obdoba našeho finančního úřadu) jsou ty zbytečky věrohodnosti administrativy hluboce možná nenapravitelně poškozeny. Teď už nevypadají jako blbci, vypadají jako lumpové. Ta patina vznešenosti, které se prezident těšil, je pryč.[/quote]

Poznámka pro české čtenáře: Skandál sledování veškeré komunikace reportérů Associated Press je teď asi druhým největším ze skandálů v USA.

Někam se to posunulo. Postavení administrativy se změnilo.

Jako vždy to podryje věrohodnost. Důvěřujete presidentovým odpovědím, když předkládá uklidňující historku? Důvěřujete jeho lidem, že dělají svou práci s věcnou nezaujatostí a férovosti? Věříte finančního úřadu a ministerstvu spravedlnosti? Nevěříte.

… Není ani zdaleka možné, aby tohle všechno bylo jen nehodou, chybkou. Opět útočili jen na konzervativní skupiny, nikoliv liberály. Není ani zdaleka možné, že by do toho byl zapojen jen jeden činitel finančáku. … To, co se na finančáku dělo, byla důležitá vládní záležitost. Případ finančáku si zaslouží nezávislé prošetření a přímo po něm volá, po prošetření, které nebude bezzubé a půjde po všech mocenských pozicích. Jen potom to umožní, aby to, co zoufale potřebuje pročistit, bylo vyčištěno.

… Tohle je o integritě našeho systému vlády a naší schopnosti důvěřovat, což je v podstatě naše schopnost fungovat.

Je dostatečně JISTÉ, že je to o integritě samotného systému. Noon ale promarnila příležitost vysvětlit, „proč“ se to děje a „co“ se to děje. Podle mého názoru nebyly nikdy šance, aby ta technologie nadšeně konstruovaná proti tělesu demokratického politického procesu a proti tzv. zahraničním nepřátelům nakonec nezaútočila i na ty politiky, co tuhle konstrukci dělají.

To, co se po celém Západě vybudovalo, zvláště pak teď, to podle mého názoru začalo „požírat své vlastní děti.“ Než tohle všechno skončí, tak nejspíš spatříme novou politickou éru – ať už k lepšímu nebo k horšímu.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: thedailybell.com