U více než 8 000 francouzských domácností daňové pohledávky loni dosáhly 100 procent jejich příjmů, ohlásil v v sobotu byznys list Les Echos s odkazem na data ministerstva financí. Tento list uvedl, že tato výjimečně vysoká míra zdanění byla kvůli loňskému jednorázovému poplatku na příjmy z roku 2011 pro domácnosti s majetkem větším než 1,3 miliony euro (1,67 milionů dolarů, 33,8 milionů Kč). Socialistická vláda prezidenta Francoise Hollanda uvalila loni tuhle daňovou přirážku krátce po převzetí úřadu, aby kompenzovala dopad systému daňových rabatů vytvořeného jejich konzervativními předchůdci, kteří zaštítili celkové zdanění jednotlivce 50 procenty příjmu.

Vláda byla nucena stáhnout navržený zákon na dočasný poplatek 75 procent daně z příjmu nad 1 milion euro, což byl jeden z Hollandových kampaňových slibů.

Ústavní rada usoudila, že takhle vysoká míra zdanění by byla nespravedlivá a tlačila na vládu, aby přesměrovala tahle postižení spíše na společnosti než na jednotlivce.

Poté nejvyšší správní soud určil, že mezní daňová sazba vyšší než 66,66 procenta na jednu domácnost představuje riziko, že by byla považována za konfiskativní rozhodnutí této rady.

Les Echos ohlásil, že téměř 12 000 domácností zaplatilo loni daně v hodnotě větší než 75 procent jejich výnosů z roku 2011 kvůli tomu vynímečnému poplatku.

Další článek k tématu:

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: reuters.com