Nejvyšší soud USA vydal jednohlasné rozhodnutí ve prospěch firmy Monsanto. Zdůvodnění potvrdilo nárok firmy na kompletní copyright setby, která je automaticky neplodná ve druhé generaci. Ve starším článku (30.11.2012) jsme psali o žalobě na copyright GMO plodin, která skončila u Nejvyššího soudu USA. Pěstitel sóje Vernon Bowman (74 let) byl žalován firmou Monsanto za to, že použil její semena pro další použití. Jednoduše křížil GMO sóju od Monsanta s běžnou sadbou. Tím vypěstoval rostliny, které byly odolné proti herbicidu Roundup, který normálně ničí s plevelem i sóju díky aktivní složce zvané glyfosát.


Geneticky modifikovaná sója od Monsanta odolává i velkým dávkám tohoto herbicidu. Proto je možné nasadit i vysoké dávky a tak ničit plevel, zatímco GMO sója odolává (tzv. Glyphosate Tolerant crops). Ale tato GMO sója je už ve druhé generaci neplodná. Proto musí farmáři kupovat kompletní technologii a osiva jen od dané GMO firmy.

Soud v pondělí rozhodl jednohlasně (9:0) ve prospěch firmy Monsanto. Zdůvodnění potvrdilo nárok firmy na kompletní copyright setby, která je automaticky neplodná ve druhé generaci. Proto Vernon Bowman musel křížit původní setbu Monsanta s přírodní odrůdou. Soudkyně Elena Kaganová napsala v zdůvodnění, že farmář pouze replikoval patentované vlastnosti a nevytvořil žádnou novou odrůdu. Novou setbou tak porušil copyright firmy a neplatil z užívání jejího patentu žádné poplatky.

Soud ovšem ve zdůvodnění zdůraznil, že se striktně držel pouze tohoto speciálního případu. Nevynesl tady žádný obecný rozsudek v případě patentování GMO plodin.

Prohraný soud ukazuje závislost farmářů na jedné jiné firmě, jejíž osiva a herbicidy musí používat.

Je to další důvod k zamyšlení a k činu. Na den 25. května svolali aktivisté ze 36 zemí světový den odporu proti firmě Monsanto a jejím praktikám. Viz otřesný článek o ničení klasického farmářského systému v Indii, který najdete v našem čísle ( 2013-07). Organizace svolávající March Against Monsanto chce upozornit na ekonomická a biologická nebezpečí plynoucí z aktivit oligarchických skupin, které mění zákonodárství ve svůj prospěch.

Další články k tématu:

Zdroj: e-republika.cz