Americkými korporátními finančníky financovaný mozkový trust (think-tank) American Enterprise Institute (AEI) ve svém „kontrolním seznamu, co je na pořadu pro tvůrce americký politik po Chávezovi,“ vyhlásil, že USA musí rychle přikročit k reorganizaci Venezuely v souladu s americkými zájmy. V tomto kontrolním seznamu jsou „klíčovými požadavky“: Vyhnat klíčové šéfy narkotik, kteří teď zastávají vedoucí pozice ve vládě Respektovat ústavní následnictví Přijmout smysluplné volební reformy, aby se zajistilo férové prostředí pro kampaň a transparentní přepočítání hlasů při očekávaných prezidentských volbách a Rozbít sítě Iránu a Hizballáhu ve Venezuele

AEI ve skutečnosti mluví o naprostém rozbití veškerých překážek, které USA a korporátně-finančním zájmům, které to tak směřují, brání v instalaci klientského režimu a ve vydrancování veškerého venezuelského bohatství při zablokování nebo i rozbití toho pokroku a geopolitického vlivu, jehož zesnulý prezident Hugo Chavez dosáhl po celé Jižní Americe i mimo ni.

„Kontrolní seznam“ AEI pokračuje konstatováním:

Teď přišel čas pro americké diplomaty, aby začali s tichým dialogem s klíčovými regionálními mocnostmi, aby jim vysvětlili vysoké náklady, které s sebou nesl zločinný Chávezův režim, včetně dopadů spolupachatelství chavistů s narko-pašeráky, kteří rozsévají zkázu v Kolumbii, ve Střední Americe a v Mexiku. Snad, když se nám podaří přesvědčit regionální vůdce, aby projevili solidaritu s venezuelskými demokraty, kteří chtějí obnovit oddanost vládě zákona a přestavět ekonomiku, která by se mohla stát lokomotivou růstu Jižní Ameriky. Samozřejmě, že „venezuelskými demokraty“ AEI míní Wall Streetem podporované zástupce jako Henrique Capriles Radonski a politickou frontu Primero Justicia (Spravedlnost především) ze dvou entit, kterým už Západní média stupňují podporu před očekávanými volbami.

 

Západ už své zástupce našteloval, aby Venezuelu po Chavezově smrti odrali až na kost

Primero Justicia (Spravedlnost především) byla spoluzaložena Leopoldem Lopezem a Julio Borgesem, které podobně jako Radonskiho už skoro desetiletí podporuje americké ministerstvo zahraničí. Primero Justicia a ta síť ze zahraničí financovaných NGO, které je podporuje, jsou příjemci jak přímé, tak i nepřímé zahraniční pomoci přinejmenším stejně dlouho.

Obrázek: Dokument ministerstva zahraničí (z archivu) ilustrující jakou roli hrají Národní nadací pro demokracii (National Endowment for Democracy – NED) financované NGO při podpoře amerických podporovaných opozičních figur ve Venezuele. USA se pravidelně vyhýbají transparentnosti seznamů těch, kdo pobírají to rozsáhlé financování, které NED poskytuje opozičním skupinám ve Venezuele, takže dokumenty jako tyhle nám poskytují vzácný pohled na ta jména a dynamiku, která je s tím ve skutečnosti spojena. V souladu s podezřením jdou peníze NED k sítím poskytujícím podporu současnému prezidentskému kandidátovi Henrique Capriles Radonskimu. V tomto konkrétním dokumentu se popisují potíže se zákonem u NED financované Sumente, které má kvůli pokusům o obhajobu Radonskiho. V době, kdy byl tento dokument sepsán, byl Radonski ve vězení a čekal ho soud za jeho roli při zařizování amerického podporovaného pokusu o puč proti prezidentu Hugo Chávezovi v roce 2002. Tento dokument by možná mohl být ještě i on-line na oficiální webové stránce amerického ministerstva zahraničí tady.

Všichni tři spoluzakladatelé mají vzdělání z USA – Radonski navštěvoval New York Columbia University (ve španělštině), Julio Borges navštěvoval Boston College a Oxford (ve španělštině) a Leopoldo Polez, ten navštěvoval Kennedyho fakultu státní správy (KSG), kde absolvoval (a ještě tady).

K Harvardské Kennedyho fakultě, která hostí i notoricky nechvalně proslulé Belfer Center, patří i následující členové fakulty a bývalí absolventi jako Lopez, spoluzakladatel v současnosti  Amerikou podporované opozice ve Venezuele:

John P. Holdren, Samantha Power, Lawrence Summers, Robert Zoellick, (z fakulty), právě tak jako Ban Ki-Moon (’84), Paul Volcker (’51), Robert Kagan (’91), Bill O’Reilly (’96), Klaus Schwab (’67) a doslova stovky senátorů, velvyslanců a administrátorů z Wall Streetu a z Londýna, odkud se v současnosti klene ten současný mezinárodní řád. Harvardská Kennedyho fakulta státní správy (KSG) je jasně jednou z několika universit, které jednak formují základy vytváření korporátními finančníky vedené globálně-internacionální politiky, ale také i připravují legie administrátorů k její realizaci.

K plnému pochopení důsledků Lopezova vzdělání nám pomůže porozumění vedení a vůdčích principů v prohlášení o misi Harvardu, které nejlépe ztělesňuje to Belfer Center z KSG, které až dosud poskytuje svou veřejnou podporu Lopezovi a jeho opoziční straně Primero Justicia.

Obrázek: John P. Holdren (vousáč vlevo), advokát redukce populace prostřednictvím nucené sterilizace pod dohledem „planetárního režimu“ je jen jedním z mnoha „malebných“ charakterů, které najdeme v posluchárnách harvardské Kennedyho fakulty státní správy, na níž byl promován spolu-zakladatel Primero Justicia Leopoldo Polez z Venezuely. KSG až dosud poskytuje fóra k podpoře amerických podporovaných pokusů o uchvácení moci ve Venezuele.

Belfer Center pojmenované po Robertu Belferovi z Belco Petroleum Corporation a pozdějším řediteli zkracované Enron Corporation se samo popisuje jako „pilíř výzkumu, výuky a výcviku harvardské Kennedyho fakulty v záležitostech mezinárodní bezpečnosti, životního prostředí a zdrojů jakož i vědě o technologické politice.“ Robert Belfer pořád ještě sedí jako člen Mezinárodního výboru.

Belferův ředitel Graham Allison poskytuje příklad toho, jak prospěchářský korporativismus kormidluje americkou politiku. Ten byl zakladatelem Trilaterální komise a ředitelem Výboru pro zahraniční vztahy (CFR), konzultantem RAND Corporation, ředitelem Getty Oil Company, Natixis, Loomis Sayles, Hansberger, Taubman Centers, Inc. a Belco Oil and Gas zrovna tak jako členem poradního výboru Chase Bank, Chemical Bank, Hydro-Quebec a té stínové International Energy Corporation, a to všechno je v jeho oficiální biografii u Belfer Center.

K dalším pochybným osobnostem z absolventů Belfera patří muž od Goldmana Sachse, člen Výboru pro zahraniční vztahy CFR a bývalý prezident Světové banky Robert Zoellick. Ve správní radě sedí člen CFR a bývalý konzultant Goldmana Sachse Ashton Carter. Je tam i bývalý ředitel Citigroup a Rayethon a bývalý ředitel Centrálního zpravodajství a člen CFR John Deutch, který u Clintona žádal milost, aby se vyhnul stíhání za porušení bezpečnosti, když ještě mršil své povinnosti u CIA. Mezitím jsou to ještě Nathaniel Rothschild z Atticus Capital a RIT Capital Partners, Paul Volcker z Federálních rezerv a bývalý ministr vnitřní bezpečnosti Michael Chertoff, ti všichni slouží u Belfer Center jako „poradci“.

Poslední, nikoliv však nejmenším je John P. Holdren, také člen Výboru pro zahraniční vztahy, vědecký poradce jak prezidenta Clintona, tak prezidenta Obamy a spolu s Paulem Ehrlichem spoluautor nyní notoricky neblaze proslulé Ekovědy „Ecoscience.“ Když buduje Holdren značku pro ten svůj „Klimatický rozvrat“, tak sní o Malthusiánstvím živené totalitní globální vládě, která bude nuceně sterilizovat obyvatelstvo světa. Úplně mimo mísu strašil před přelidněním, jež bude koncem lidstva. Ve své bohorovností přecpané, leč fakta postrádající „Bezrůstové společnosti“ tvrdil, že do roku 2040 budou mít spojené státy nebezpečně neudržitelnou populaci 280 milionů, kterou prohlašoval za „až přehnaně obrovskou“. Současná populace USA je 300 milionů a i přes potrhlé vůdcovství a politiky je pořád udržitelná.

Člověk by mohl argumentovat, že Lopezovo vzdělání v jeho minulosti nesouvisí s jeho současnými politickými aktivitami, leč zájmy, které táhnou agendu Belferova Centra pořád ještě demonstrativně podporují pokusy jeho strany Primero Justicia o uchopení moci ve Venezuele. Lopez, Radonski a Borges až do dneška pořád dostávají pořádné financování a podporu přes síť NGO financovaných přímo přes National Endowment for Democracy amerického ministerstva zahraničí a jasně jim nadržuje Západní tisk. Navíc CFR, Heritage Foundation a další korporátními finančníky tažené mozkové trusty vydávají všechny výstupy na podporu Radonskiho a Primero Justicia při jejich snaze o „obnovu demokracie“ v americkém stylu ve Venezuele.

S Chavezovým skonem se jména těchto opozičních figur zaujmou hlavní role v reportážích Západu před očekávanými volbami, po jejichž uspořádání Západ prahne – jsou to volby, kdy má Západ dobrou pozici k manipulaci ve prospěch Lopeze, Radonskiho a Borgese.

Ať si člověk myslí o venezuelském prezidentovi Hugo Chavezovi a jeho politice cokoliv, byl to on, kdo znárodnil jejich národní ropu, čímž vyhnal zahraniční nadnárodní korporace, diverzifikoval jejich export, aby snížil závislost na Západních trzích (s tím, že vývozy do USA jsou nejnižší za 9 let) a otevřeně oponoval korporátně-finančnímu neo-imperialismu po celém světě. Býval překážkou Západní hegemonii – překážkou, která otevřeně provokovala a vyvolal zvrácený jásot nad jeho smrtí u jeho oponentů.

A ač mnozí kritici hned vyskočí z tvrzením, že politika prezidenta Chaveze je „neúspěšná“, bylo by přínosné připomenout, že USA prozatím za ty roky narvaly ohromné zdroje jak otevřeně, tak skrytě proti Venezuelskému lidu, aby zajistily, že jakýkoliv systém mimo Západní sféru vlivu musí nevyhnutelně zkrachovat.

 

Čekají nás temné dny

Před Venezuelou opravdu leží temné dny, když „kontrolní seznam“ od AEI věští „povstání“, když uvádí:

[quote align=“center“ color=“#999999″]

Jelikož venezuelští demokraté vedou boj proti chavismo, musí se regionálním vůdcům objasnit, že represe ve stylu Sýrie se v Amerikách nebudou nikdy tolerovat. Musíme bránit práva Venezuelanů na demokratický boj k obnově kontroly nad svou zemí v budoucnu. Jen Washington může objasnit čínským, ruským, iránským a kubánským vůdcům, že ano, Spojené státy to myslí vážně, kdyby zkoušeli ve Venezuele udržovat nedemokratický a nepřátelský režim. Jakýkoliv pokus o potlačení sebeurčení pomocí čínských peněz, ruských zbraní, iránských teroristů nebo kubánských násilníků narazí na koordinovanou regionální odpověď.[/quote]

Američtí vojenští dodavatelé a speciální síly už byla nachytány, jak operují ve Venezuele a kolem ní. Zrovna tak, jako tu byly varovné příznaky v Sýrii než v roce 2011 začal konflikt, tak i americké záměry na vyprovokování krveprolití a změny režimu ve Venezuele se táhnout až do roku 2002. Zrovna tak jako teď Sýrie čelí Západem zinscenové zástupné válce, tak i pro Venezuelu už AEI vyhlašuje americké plány na vedení zástupné války ve stylu Sýrie v Jižní Americe.

AEI čtenářům rovněž připomíná, že tu mafii Západních falešně-lidských práv, „ekonomického rozvoje“ a „prosazování demokracie“, co vyhnal z Venezuely Hugo Chavez, vytlačují sice pryč všude z velkých částí Jižní Ameriky, ale že Západ si to touží obnovit:

[quote align=“center“ color=“#999999″]

Americké rozvojové agentury by měly pracovat spolu s přáteli v regionu, aby zformovaly úkolové síly zástupců soukromého sektoru, ekonomů a inženýrů, aby pracovali spolu s Venezuelci na identifikaci ekonomických reforem, investic do infrastruktur, na bezpečnostní pomoci a na humanitární pomoci, které bude zapotřebí ke stabilizaci a přestavbě země. Samozřejmě jsou tu ta očekávání, že náklady všech těchto aktivit pokryje ropný sektor s obnovenou produktivitou a ziskovostí.

Nakonec potřebujeme spolupracovat s podobně smýšlejícími národy, aby se znovu oživily regionální organizace oddané demokracii, lidským právům, spolupráci na boji proti drogám a solidaritě této polokoule, která byla Chávezovou destruktivní agendou neutralizována.[/quote]

Jelikož američané otevřeně financují, vyzbrojují a podporují Al-Kádiu v Sýrii, režírují globální projekci své moci, provozují mezinárodní souostroví mučíren a až teprve teď to trochu balí po desetiletích podmaňování a masových vražd v Iráku a Afghánistánu, o kterých se teď tvrdí, že až dosud ohrozily životy milionů, tak je těžké rozpoznat, kdo je právě tím cílovým čtenářstvem AEI. Jsou to nejspíš ti, kdo umí číst mezi řádky – korporátně finanční supi číhající na správný okamžik, aby Venezuelu odrali až na kost.

Osud Venezuely leží v rukou jejího lidu. Skryté destabilizaci musí čelit lidé z Venezuely, přičemž alternativní média musí dělat, co mohou, aby vyvracela lži, které se už hrnou vepředu před tou už dlouho plánovanou operací na „post-Chavezovkou Venezuelu.“ Co se týče toho zbytku z nás, musíme identifikovat ty korporátně finanční zájmy táhnoucí tuto agendu – zájmy, které nejspíš denně přehlížíme, abychom je jak bojkotovali, tak i neustále nahrazovali, abychom erodovali ten nepatřičný vliv, který zneužívají a nadále budou zneužívat proti lidu Venezuely zrovna tak jako proti lidem po celé planetě.

Tony Cartalucci

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: landdestroyer.com

]]>