Spojené státy hledají v Iránu spojence pro boj proti současnému režimu. Americká vláda proto rozhodla, že vyřadí iránskou opoziční skupinu Lidoví Mudžahedíni ze seznamu teroristických organizací. Současně také uvolní její finančními prostředky, uložené v amerických bankách. S odvoláním na mluvčí americké vlády Victorii Nuland to uvedla tisková agentura AP. Washington zdůvodnil tento krok skutečností, že se ve svých posledních prohlášeních Lidoví Mudžahedíni zřekli násilí. A také tím, že v posledních letech nestáli za žádnými teroristickými útoky a navíc uzavřeli svoji výcvikovou základnu.

„Nehledě na dnešní rozhodnutí americká vláda nehodlá zapomenout na teroristické útoky, spáchané touto organizací v minulosti. A je i nadále velmi znepokojena činností této organizace,“ citovala agentura dále z prohlášení americké vlády.

Toto rozhodnutí Washingtonu vyvolalo negativní reakci íránských oficiálních míst. „USA porušují své mezinárodní závazky a podkopává globální úsilí v boji proti terorismu,“ prohlásil v místní televizi mluvčí íránského ministerstva zahraničí Ramin Mehmanparast.

Co se za rozhodnutím vyškrtnout organizaci, kterou americká vláda i nadále považuje za problematickou, může skrývat, naznačil na internetových stránkách Výboru pro zahraniční záležitosti americký bezpečnostní expert profesor Raymond Tanter. Ten už koncem července uvedl, že by USA měly ve snaze o odstranění režimu Mahmúda Ahmadínežáda měla vsadit na íránskou opozici, jíž jsou právě Lidoví Mudžahedíni významnou součástí.

Raymond Tanter sloužil mezi léty 1981-1982 v Bílem domě jako starší člen Národní bezpečnostní rady. V letech 1983-1984 zastupoval amerického ministra obrany v Evropě ve věci kontroly zbraní. V současné době profesor Tanter vyučuje na University of Georgetown terorismus a problémy šíření zbraní. Je rovněž odborníkem na íránskou politiku. Podílel se na budování politiky Spojených států vůči Íránu. Je autorem stránek www.iranpolicy.org a řady publikací, jako je What Makes Teheran Tick (2006) nebo President Obama and Iran (2010).

O tom, že současný íránský režim považuje Lidové Mudžahedíny za pro sebe nebezpečnou organizaci přitom svědčí skutečnost, že loni v lednu, po protestech proti znovuzvolení Ahmadínežáda íránským prezidentem byli dva její členové popraveni. „Tito dva příslušníci skupiny Monafeghin („pokrytci“) byli členy aktivní sítě, která byla zapojena v povolebních vzpourách a řízena z Anglie,“ prohlásil tehdy u soudu íránský prokurátor.

Organizace Lidoví Mudžahedíni byla založena v roce 1965 íránskými studenty za účelem svržení proamerického režimu šáha Rezy Pahlaviho a vytvoření na území Íránu socialistické islámské republiky. Příslušníci skupiny podporovali vůdce islámské revoluce ajatolláha Rúholláha Chomejního, ale v roce 1979, brzy po šáhově pádu ale došlo mezi nimi a nejvyššími duchovními vůdci Íránu k názorové roztržce a organizace byla v zemi zakázána.

Lidoví Mudžahedíni na tuto skutečnost reagovali řadou teroristických útoků. V roce 1982 přesídlilo jejich vedení do Francie a odtud v roce 1986 do Iráku, kde nalezlo podporu u Saddáma Husajna. Během války mezi Íránem a Irákem v letech 1980 až 1988 se Lidoví Mudžahedíni podíleli na diverzních akcích na území Íránu. Na seznam teroristických organizací byli Spojenými státy zařazeni v roce 1997.

Ctirad Sviták

Článek převzat s laskavým svolením Armádních novin

]]>