Asi všichni se shodují v tom, že některé drogy jsou škodlivější než jiné – takový heroin je určitě škodlivější, než marihuana. A jelikož vlády boj proti nim zdůvodňují jejich škodlivostí, mnoho lidí zajímá, jak to s ní opravdu vypadá. Odpovědět na tuto otázku se pokusil tým kolem profesora Davida Nutta, který v minulosti působil jako poradce britské vlády v problematice drogové závislosti. Profesor spolu s experty v této oblasti ohodnotil škodlivost vybraných drog podle šestnácti kritérií.


Například v návykovosti, zdravotních rizik pro uživatele, ale i okolí, přispění ke zvýšení kriminality, ekonomických důsledků pro uživatele i jeho rodinu, nákladů zdravotnictví na léčbu nebo širších dopadů na společnost.

Dospěl k překvapivému výsledku. Jako nejškodlivější droga z porovnání vyšla ta legální a nejrozšířenější – alkohol.

Alkohol s poměrně velkým náskokem předčil druhou nejškodlivější drogu v žebříčku, heroin. Třetí skončil crack, čtvrtý metamfetamin, který je známý také pod názvem krystalický meth (pervitin).

Překvapením je i umístění další legální drogy, tedy spíše její zdroje – tabáku. Ten skončil šestý v jen těsném závěsu za kokainem.


Get Adobe Flash player

Jak dopadly další drogy? Prohlédněte si v žebříčku:

*Čím vyšší index, tím je droga škodlivější.

Zdroj:  fcaglp.unlp.edu.ardobrochan.ru