Nedávné problémy v poškozené japonské jaderné elektrárně Fukušima 1 poukazují na její nestabilní stav, který vznikl v důsledku silného zemětřesení a vlny tsunami před dvěma lety. Předseda Úřadu pro jadernou regulaci Sunic Tanaka podle agentury AP uvedl, že elektrárna, která se spoléhá na provizorní chladicí systémy pro své poškozené reaktory, zůstává nadále velmi zranitelná. Tanaka dále řekl, že úniky radioaktivní vody z podzemních nádrží zabraňují vyřazení elektrárny z provozu. Nádrže totiž stále obsahují velké množství vody, která sloužila na chlazení reaktorů.


Provozovatel elektrárny tvrdí, že tři ze sedmi podzemních nádrží propouštějí kontaminovanou vodu, ta se však údajně nemá dostávat do oceánu.

Odborníci se ale domnívají, že voda prosákla přímo do oceánu už v prvních okamžicích po zemětřesení.

 

Úniky radioaktivní vody

Společnost provozující jadernou elektrárnu Fukušima 1 hlásí další úniky radioaktivní vody z podzemního rezervoáru, který se používá k chlazení reaktorů.

Jak společnost TEPCO oznámila, další únik radiace byl objeven v rezervoáru, do kterého byla přečerpávána voda z jiné nádrže, kde byl dříve zaznamenán obdobný problém.

Část vody ale stejně uniká do půdy. Do tohoto okamžiku z nádrže zatím vyteklo celkem 167 tun radioaktivní vody.

Odborníci z TEPCO zdůrazňují, že se tato voda do oceánu nedostala.

Minulý pátek v elektrárně Fukušima 1, která byla vyřazena z provozu v roce 2011, podruhé za poslední měsíc vypověděl službu chladicí systém bazénů s vyhořelým jaderným palivem. Poruchu se podařilo odstranit.

Další články k tématu:

Zdroj:  reuters.com