Dá se doletět do neslunečních planetárních soustav rychleji rychlosti světa? Ano, říká Harold White. Se svým týmem v NASA vyvíjí supersvětelný (superluminal) motor pro cesty ke hvězdám. Do soustavy Alfa Centauri 4 světelné roky od Slunce doletí taková loď za pouhé dva týdny. Dá se doletět do neslunečních planetárních soustav rychleji rychlosti světa? Ano, říká Harold White. Se svým týmem v NASA vyvíjí supersvětelný (superluminal) motor pro cesty ke hvězdám. Do soustavy Alfa Centauri 4 světelné roky od Slunce doletí taková loď za pouhé dva týdny.


Whiteův výzkum je pokusem o zdokonalení koncepce mexického fyzika Miguela Alcubierreho, která v roce 1994 vyvolala velké spory mezi vědců. Navrhl takříkajíc stlačení prostoru před kosmickou lodí a pak její otáčení. Loď se přemístí do „bubliny“ ze zakřiveného prostoru a zůstane nehybnou, proto nepocítí lidi uvnitř přetížení. Prostor běží sám kolem lodě, díky čemuž dochází k přemístění. Dokáže se rozšiřovat a stlačovat rychlostí větší než světelná.

Na vytvoření „bubliny“ je potřebná tajemná substance, negativní hmota, která při úplném rozpadu uvolní potřebnou „tmavou“ energii. Ve výpočtech stoupenců Alcubierrovy teorie se uváděly její různé veličiny: ekvivalentní třem slunečním hmotnostem, hmotnosti Jupitera. Harold White ji ve svých výpočtech snížil ještě víc: na 700 kg. Za podmínky, že bublina nebude mít tvar sféry, ale prstence (doughnut shape). Říká, že výsledky práce jsou slibné. Jeho tým buduje s pomocí laserů miniaturní model Alcubierrova motoru, kde prostor má být zakřiven zatím jen o nicotnou veličinu, jednu část na 10 milionů.

Vedoucí oddělení Lebeděvova fyzikálního ústavu Ruské Akademie věd Oleg Dalkarov se domnívá, že financování podobných nápadů je výhodné pouze jejich autorům, a jsou to promarněné prostředky:

[quote align="center" color="#999999"]

Různé resorty, včetně u nás, poskytují peníze na podobnou činnost z několika důvodů. Jeden spočívá v tom, že nebyla vybrána dost kompetentní skupina expertů. Anebo je to výhodné pro jisté korporace, aby získaly prostředky. Uplyne čas, na který byly prostředky vyčleněny, a skupina se rozpadne. Dál se k tomuto nápadu již nevrátí.[/quote]

A přece jen existuje naděje na to, že taková loď bude postavena? Nejdřív je třeba najít způsob nějak si „ochočit“ negativní hmotu, s kterou souvisí rozbíhání galaxií a rozšíření vesmíru. Zatím jsou fyzici ochotni posoudit pouze matematický model a laboratorní zkoušky.

Zdroj: czech.ruvr.ru