Mimořádné prezidentské volby ve Venezuele se uskuteční 14. dubna. Úřadující prezident a favorit voleb Nicolás Maduro ovšem vyjádřil obavy, že CIA plánuje zabití opozičního lídra Caprilese, protože ví, že nedokáže zvítězit. Z vraždy bude následně obviněn „režim“ a země upadne do násilností. Opozici pak pomůže k moci zahraniční intervence. Je tento scénář reálný? Minulý čtvrtek již došlo ke střetům provládních a opozičních studentů v ulicích Caracasu. Není vhodnější doba na uvržení Venezuely do chaosu než nyní…


 

Vyhrocené americko-venezuelské vztahy

Caracas přerušil rozhovory s americkými diplomaty a obvinil Washington z vměšování do vnitřních záležitostí Venezuely. Od konce minulého roku přitom obě vlády hovořily o znovunavázání diplomatických vztahů přerušených v roce 2010. „Až zjistíte, že jsme nezávislá země, tak nám dejte vědět“, vzkázal do Washingtonu ministr zahraničních věcí Elías Jaua. Z USA již zazněly pochybnosti o „transparentnosti“ voleb a také pochvala Caprilese, který „by mohl být velmi dobrým prezidentem“. Snahy o zpochybnění voleb jsou zcela nemístné, protože i nevládní institut bývalého amerického prezidenta Jimmyho Cartera loni v říjnu klasifikoval venezuelský volební proces jako „nejlepší na světě z 92 monitorovaných voleb“.

 

Rozvoj socialismu 21. století nebo návrat do americké sféry vlivu

Kampaň pravicového kandidáta Henrique Caprilese se soustředí výhradně na osobu Nicoláse Madura, jehož se snaží separovat od díla a odkazu Huga Cháveze, ačkoliv ten ho krátce před smrtí označil za svého pokračovatele a nástupce. Capriles tvrdí, že Maduro nemá stejnou lidovou podporu jako zesnulý prezident a je neschopným politikem. Na jednom z mítinků mu Capriles vzkázal: „Neschovávej se za Chávezův portrét. Nech ho odpočívat v pokoji… Nemáš žádné podporovatele, protože to byli Chávezovi stoupenci, ne tvoji“. Opoziční lídr zároveň kritizoval současnou zahraniční politiku a oznámil, že v případě svého vítězství přestane vyvážet na Kubu lacinou ropu a „plýtvat“ surovinovým bohatstvím země. Jistě by došlo i k přerušení nadstandardních vztahů s Íránem, Běloruskem a některými dalšími státy. Maduro mezitím slíbil pokračování sociálních programů z Chávezovy éry, jejich vylepšení a posílení. Zkritizoval Caprilesovy výroky o tom, že smrt Cháveze byla naplánovaná. Snaha některých západních médií dehonestovat Madura jako „pouhého řidiče autobusu a odboráře“ je spíše kontraproduktivní. Venezuelané dobře vědí, že je přesvědčeným chávistou, člověkem z lidu, garantem dosavadního politického kurzu a pokračování bolívarovské revoluce.

 

Sjednocená venezuelská levice

Chávezovy výzvy k jednotě vyslyšeli lídři levicových stran, kteří podpořili kandidáta Sjednocené socialistické strany Venezuely (PSUV) Nicoláse Madura. Ten tak získá, kromě vlastní PSUV, hlasy voličů dalších čtrnácti politických stran – ještě o dvě více než měl Hugo Chávez v říjnu 2012. Madura podpoří mj. Komunistická strana Venezuely (PCV), sociálně demokratická formace Vlast pro všechny (PPT), radikálně levicová Venezuelská lidová jednota (UPV), indiánské marxistické hnutí Tupamaro a další uskupení sdružená ve volební koalici Velký vlastenecký pól. Tato aliance se osvědčila již při říjnových prezidentských volbách a bude hrát důležitou roli i tentokrát. K Chávezovu vítězství přispěli voliči spřátelených levicových stran 1,8 miliony hlasů.

 

Průzkumy favorizují Madura Henrique

Capriles je evidentně nervózní, protože předvolební průzkumy naznačují, že úřadující prezident má přibližně patnáctiprocentní náskok. Podle březnových preferencí agentury Datanalisis by Maduro získal 49,2 % hlasů, zatímco Capriles pouze 34,8 %. Ještě větší odstup predikuje průzkum Hinterlaces – 53 % ku 35 %. Datanalisis je soukromá společnost, jejíž průzkumy obvykle nadhodnocují opozici, ale zároveň bývají – na rozdíl od dalších privátních agentur – nejblíže skutečným výsledkům voleb. Maduro je označován za favorita, ačkoliv jeho popularita je volatilní a částečně závisí na vlně emocí vyplývajících z Chávezova úmrtí. Nedojde-li k naplnění scénáře, zmíněného v prvním odstavci, lze předpokládat, že se Nicolás Maduro v polovině dubna stane novým venezuelským prezidentem.

Další články k tématu:

Ondřej Kosina

Zdroj: vasevec.cz