Prezident USA Barack Obama nevyjádřil soustrast v souvislosti se smrtí prezidenta Venezuely Huga Cháveze kvůli obviněním, která vyslovil viceprezident Nicolas Maduro, že prý Washington Cháveze ozářil, aby onemocněl na rakovinu. Ve zvláštním prohlášení bez vyjádření soustrasti Obama podotkl, že USA jsou ochotny navázat konstruktivní vztahy s venezuelskou vládou, a že Venezuela může začít novou kapitolu svých dějin založenou na demokratických zásadách, prioritě zákona a respektování lidských práv.

Ceremonie rozloučení s Hugem Chávezem se má konat v pátek. Venezuelský prezident skonal v úterý na rakovinu ve vojenské nemocnici v Caracasu.

Prezident RF Vladimir Putin vyjádřil hlubokou soustrast viceprezidentovi Bolívarovské republiky Venezuela Nicolasu Madurovi a celému venezuelskému národu v souvislosti s úmrtím prezidenta republiky Huga Cháveze, jehož označil za vynikajícího předáka a státníka, a za blízkého přítele Ruska. 

„Byl neordinární a silný člověk, který se díval do budoucna a vždy si vytyčoval velmi vysoké cíle“, prohlásil Putin, který se s Chávezem nejednou setkal.

Předáci latinskoamerických zemí také vyjádřili soustrast v souvislosti se smrtí venezuelského prezidenta. V Ekvádoru a na Kubě byl vyhlášen třídenní smutek.

Další články k tématu:

Zdroj: czech.ruvr.ru

]]>