Je to jen náhoda? V nedávné historii počínaje Vietnamskou válku až k současnosti, si měsíc březen plánovači Pentagonu a NATO vybírali jako „nejlepší měsíc“, kdy se chodí do války. S výjimkou Války v Afghánistánu (říjen 2001), všechny hlavní USA-NATO vedené vojenské operace v období skoro půl století – od invaze amerických pozemních sil do Vietnamu 8. března 1965 – byly zahájeny v měsíci březnu.

Březnové Idy (Idus Martine) je dnem v Římském kalendáři, který zhruba koresponduje s 15. březnem. Březnové Idy jsou rovněž známy jako datum, kdy byl v roce 44 před Kristem zavražděn Julius Caesar.

Skoro jsme zapomněli, že měsíc březen byl (v Římském kalendáři) věnován Marsovi (Martius), římskému bohu války.

Pro Římany znamenal měsíc březen (Martius) „čas k zahájení nových vojenských kampaní.“

Stejně jako za časů rozkvětu Římského impéria má i americké ministerstvo obrany mandát k plánování a realizaci přesného „načasování“ vojenských operací. Odráží se římská identifikace března jako „dobrého času“ k zahajování nových vojenských podniků v současných vojenských doktrínách?

Po celou historii sezóna, do které patřil přechod od zimy do jara hrála v načasování vojenských operací strategickou roli. Dávali i vojenští plánovači Pentagonu měsíci březnu přednost? Je snad – v nějakém mysteriózním zaslíbení – Mars „idolem“ jako bůh války u Římanů?

23. březen (což je v souběhu se začátkem jara) býval dnem, kdy „Římané oslavovali začátek vojenských kampaní a začátek sezóny války a boje.“

„Martovi, bohu války, skládali hold při festivalech a oslavách. … U Římanů byla 23. března ohromná oslava známá jako Tubilustrium.“ Během těchto oslav, při nichž se oslavoval římský bůh války, byla velká část měsíce března „věnována vojenským oslavám a přípravám.“

[quote align=“center“ color=“#999999″]

Časový rozvrh březnových vojenských intervencí (1965-2011)

Nedávná historie potvrzuje, že s výjimkou Afghánistánu (říjen 2011), všechny hlavní USA-NATO vedené vojenské operace v období téměř půl století – od invaze amerických pozemních vojsk do Vietnamu 8. března 1965 – byly zahájeny v měsíci březnu.

Vietnamská válka

Americký Kongres přijal Rezoluci o Tonkinském zálivu, která dala presidentovi Lyndon Johnsonovi pravomoc vyslat do Vietnamu pozemní síly 8. března 19658. března 1965 bylo vysláno 3 500 amerických mariňáků do Jižního Vietnamu, což znamená začátek „Americké pozemní války.“

Jugoslávská válka NATO

Válka NATO v Jugoslávii byla zahájena 24. března 1999. Bombardování Jugoslávie od NATO s kódovým názvem americká Operace „Ušlechtilá kovadlina“ začalo 24. března 1999 a trvala do 10. června 1999.

Irácká válka Irácká

válka byla zahájena 20. března 2003. (Bagdádského času) USA-NATO vedená invaze začala 20. března 2003 pod záminkou, že Irák vlastní zbraně hromadného ničení (WMD). (Válka v Zálivu proti Iráku z roku 1991 začala sice 17. března. Ovšem poté bylo 28. února dohodnuto a podepsáno zastavení palby – což následoval po Silničním masakru u Basry, kdy se ničila stahovaná vojska a prchající civilisté, ten proběhl 26. – 27. února – a 24. divize US Motorizované pěchoty pozabíjela tisíce lidí ještě 2. března.“)

Skrytá válka proti Sýrii

USA-NATO Skrytá válka proti Sýrii byla zahájena 15. března 2011 vplížením islamistických žoldnéřů a komand smrti do jižního města Daraa na hranici s Jordánskem. Teroristé se zapojili do akcí žhářství a také vraždění civilistů. Tito terorističtí vetřelci byli od samého počátku skrytě podporováni USA, NATO a spojenci z Perského zálivu: Saúdskou Arábií a Katarem.

„Humanitární“ válka NATO

R2P proti Libyi NATO rozběhlo své bombardování Libye 19. března 2011. Rada bezpečnosti Spojených národů schválila zahajovací rezoluci 26. února 2011 (UNSC rezoluce 1970) – přijatá jednohlasně. Následná Rezoluce Rady bezpečnosti Spojených národů 1973 byla přijata 17. března 2011. Ta autorizovala ke zřízení „bezletové zóny“ nad Libyí a k využití „všech nezbytných prostředků k ochraně životů civilistů.“ Bezohledné vybombardování Libye válečnými letouny NATO začalo 19. března 2011 a mělo trvání přibližně sedm měsíců.[/quote]

USA a jejich spojenci v NATO, ani nemluvě o Izraeli, mají už válečné obutí. Pentagon má v současnosti na rýsovacím prkně několik vojenských operací. Nemůžeme spekulovat, ale co se týče USA-NATO válečných plánů jsou tu Březnové Idy 2013.

Prof. Michel Chossudovsky

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca

]]>