Argentina by měla respektovat rozhodnutí obyvatel Falklandských ostrovů, jež si přejí zůstat ve složení Velké Británie, prohlásil dnes premiér David Cameron a zdůraznil, že jeho země „bude v případě nutnosti hájit svá území.“ Podle výsledků hlasování, které byly dnes v noci shrnuty na souostroví v jihozápadním Atlantiku, vyslovilo se 99,8% (1517 lidí, 3 proti) účastníků dvoudenního referenda pro zachování statutu zámořského území Velké Británie.

[quote align=“center“ color=“#999999″]

Velká Británie vyslala k Falklandům jaderné ponorky

Velká Británie vyslala do oblasti Falklandských ostrovů ponorky, jež mohou nést jadernou zbraň, prohlásil argentinský zástupce na Konferenci OSN pro odzbrojení Eduardo Zuain.

Podle jeho slov, Londýn pokračuje v zvýšení své vojenské přítomnosti v zóně Falklandů, čímž narušuje body podepsané v roce 1967 smlouvy o zákazu jaderných zbraní v Latinské Americe.

Konflikt kolem Falklandů neslábne od roku 1982, kdy mezi dvěma státy došlo k válce. V roce 2010 zahájily britské společnosti průzkum ropných ložisek v blízkosti souostroví, což vedlo k vyhrocení konfliktu.[/quote]

Zdroj: czech.ruvr.ru

]]>