V exkluzivním interview pro Hlas Ruska mluvil irácký ministr zahraničí Hoshyar Zebari o nadcházející schůzce bilaterální komise o spolupráci, zrovna tak jako o ohromných dohodách týkajících se zbraní a obchodu s ropou. Pane Zebari, vztahy mezi Irákem a Ruskem se aktivně vyvíjí. To lze dokázat na nadcházející schůzce bilaterální komise o spolupráci, kterou za iráckou stranu vedete vy. Objevují se informace, že k této schůzce by mohlo dojít v březnu. Můžete nám poskytnout podrobnosti o tom, kdy a kde k tomu dojde?

Nadcházející schůzka rusko-irácké komise o spolupráci proběhne v Bagdádu. Plánuje se na první čtvrtletí tohoto roku. Ve skutečnosti se plánovalo, že proběhne na konci minulého roku, byla však posunuta.

Předchozí schůzky potvrdily užitečnost této komise. Dovolte mi připomenout, že tuto komisi za ruskou stranu povede ministr energetiky. Tato schůzka pomůže rozšířit spolupráci mezi Ruskem a Irákem. Do toho patří ropa, zbraně, zrovna tak jako i jiné oblasti. Na nadcházející schůzce budeme mluvit o tom, jak lze stimulovat obchodní aktivity u více ruských společností a přítok investic z Ruska do Iráku. Tomu předcházely tři schůzky v Moskvě. Dosáhli jsme dobrých výsledků. Nastal ale čas, abychom se sešli i v Bagdadu.

Když mluvíte o výsledcích, mluvíte o skutečnosti, že Rusko právě Iráku odpustilo jeho dluh mnoha miliard dolarů?

Nejen to. V současnosti ruské společnosti jako Lukoil, Bašněft a další pracují na ohromných iráckých ložiscích. Pracují profesionálně a s nadšením.

Některé ruské společnosti podepsaly kontrakty ne jen s iráckou centrální vládou, nýbrž i s regionální vládou Kurdistánu (s autonomním regionem na severu země). Ovšem společnosti Garprom a Něft, které by si přály pracovat jak na severu, tak i v ostatních částech země, narazily na odpor federální vlády, což je nešťastné u jejich přímých kontaktů s iráckým Kurdistánem. Co je hlavním zdrojem tohoto problému a jak jej lze řešit?

My tuto záležitost řešíme. V každém případě irácká delegace vedená ministerským předsedou Nouri al-Malikim diskutovala o budoucnosti naší spolupráce během její návštěvy v Moskvě na podzim 2012. Další ministři i já jsme byli ruskou stranou ujištěni, že vaše společnosti by mohly pracovat ve všech iráckých regionech na základě zákona a ústavy naší země.

Pane Zebari, Massoud Barzani, president Iráckého Kurdistánu, nedávno navštívil Moskvu. Ve svém interview pro Voice of Russia se zmínil, že očekávané ohromné dohody o dodávkách zbraní z Ruska do Iráku údajně padly. Vypadá to, že Kurdům se tahle dohoda moc nelíbila. Byla opravdu zrušena? Už snad v blízké budoucnosti nejsou plánovány žádné dodávky zbraní z Ruska do Iráku?

Irák přirozeně potřebuje získat zbraně a modernizovat svoji armádu a vojenské vybavení. Takové jsou hlavní úkoly pro bezpečnost země – je to naše zákonné právo. To objasňuje, proč se při plnění tohoto úkolu Irák mezi jinými zeměmi obrátil i na Rusko. Irácká armáda má ve svém arzenálu spoustu zbraní vyrobených v Rusku. Z tohoto hlediska je pro nás Rusko nejbližší. Mluvili jsme s ruskou stranou o našich potřebách už dlouho. Mimochodem ale během návštěvy našeho ministerského předsedy v Moskvě loni na podzim, kterou jsem zmiňoval (a kdy jsem byl součástí delegace) poskytoval tisk čísla o objemech kontraktů, která mají jen málo společného s realitou. Ano, došlo k výměně názorů. My jsme předložili své požadavky; Ruská strana popsala své návrhy. Diskutovali jsme o načasování. Ale i tisk mluvil o těchto kontraktech, které nebyly až dosud podepsány. V mnoha případech to byly jen naše záměry, z nichž jsme se stáhli, když došlo na stadium vyjednávání.

Co se týče už podepsaných kontraktů probíhajících obchodů s nákupy zbraní z Ruska, ty nebyly zrušeny. Nicméně, jsme ještě nezahájili jejich provedení.

Kdy dojde k prvním dodávkám?

Jakmile budou vyřešeny finanční otázky. Věřím, že první dodávky zbraní z Ruska do Iráku začnou do nejpozději léta.

O jaký druh zařízení půjde? Diskutovalo se o vojenských letadlech.

Ne, o letadlech jsme ještě nemluvili. Budou to specifické druhy vrtulníků a baterie raketové obrany.

A jaké je stadium vašich plánů nakoupit bitevní letouny F-16 z USA? Došlo k rozhovorům. Jsou i s tím nějaké problémy?

Ne, nemáme s tímto obchodem s Američany žádné problémy. Dodávky mají proběhnout v roce 2014. Vrátím-li se zpět k tématu spolupráce s Ruskem, ta se rozvíjí. A důkazem toho je i rostoucí počet oficiálních návštěv – a to je důležitý faktor.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca

]]>