Všimli jste si? Volební kampaň se rozbíhá! No jasně, že mám na mysli tu pro parlamentní volby v roce 2014. Jestli máte dojem, že to je ještě daleko, možná vám jenom uniklo několik posledních perel padajících z úst různých politiků napříč různými stranami. (Nedivím se, taky mě čím dál víc obtěžuje číst noviny a poslouchat zprávy, zasažena jsem oněmi perlami byla jen proto, že nejmladší synáček si několikrát po sobě uprostřed noci, kdy se vysílal jakýsi přehled zpráv, usmyslel, že je právě báječná doba zahrát si s kočkou závod, kdo umí rychleji cirkulovat kolem pohovky.) Tak tedy nenechme se mýlit, politici totiž mají jeden zásadní problém. A ten musí řešit s pořádným předstihem, protože při jejich inteligenčním kvocientu hrozí, že by to jinak do voleb nemuseli stihnout. Totiž musí vymyslet nějaké volební téma.


A nebude to žádná sranda. Všechna zajímavější témata už jsou totiž přebraná. Pochopitelně nebudeme takoví naivkové, abychom si mysleli, že se při volbách inzeruje to, co by snad země vážně potřebovala. Nebo snad že by politici věděli, co potřebuje. Či dokonce pokud by to někteří z nich věděli, že to budou říkat nahlas. Kdepak, musí se najít něco, co dobře zní. Musí se z vody uvařit koule. Jenomže jaká?

Důchodová reforma byla zjevně podvod, veřejné mínění se sice chvíli vířilo, ale dneska už skoro nikoho nezajímá. Skoro nikoho – s výjimkou těch asi pěti tisíc lidí, kteří podle posledních dostupných zpráv do reformy vstoupili, což ovšem reformu vytrhne asi jako moucha hladového žraloka. Že by vyspravení našich veřejných financí? Hm, těžko. To byl taky podvod. Jsme za posledních deset let pátou zemí na světě s nejrychleji rostoucím veřejným dluhem. A co si pamatuju, deset let už politici o tom, že „nám roste dluh“, mluví. Taky obehrané, taky jim na to už nikdo neskočí. Že by snižování daní? Blbost. Naposledy mluvila o snižování daní naše současná vláda, která je pouze permanentně zvyšuje, na to už taky nikdo neskočí. Tak tedy pro změnu zvyšování daní? Na to by se možná závistivější část populace chytit mohla, ne? No jo, jenomže ta závistivější část populace zase nepatří k těm, které uvědoměle naklušou ke každým volbám, takže to by taky nikam nevedlo. Tak co třeba šetření státu? Nějaké heslo jako „levnější chod státního aparátu“? Ale kdepak, to jednak působí už trochu retro dojmem, jednak lidé nejsou (pro politiky bohužel) zase tak hloupí, aby skočili na to nejlacinější klišé. Ehm, pardon, vlastně je tu jedno ještě lacinější klišé, totiž „boj proti korupci“. Tak kde tedy hernajs brát ta zatracená předvolební hesla?

Nedá se nic dělat, musí se vymyslet něco úplně nového. Něco sice hodně populistického, ale současně neokoukaného. A tak si troufnu trochu zaprognózovat. Nic bych za to nedala, že během následujících dvanácti měsíců se dozvíme, že „velkým úkolem budoucí vlády“ je „zasazovat se“ o:

  • Levnější potraviny,
  • Levnější elektřinu,
  • Levnější plyn pro domácnosti,
  • Žádné bankovní poplatky,
  • Žádné zdravotnické poplatky,
  • Zjednodušení účetnictví pro živnostníky,
  • Znovuobnovení již v podstatě zlikvidovaného stavebního spoření.

…a ještě pár dalších hesílek. Víc prázdných klišé mě momentálně nenapadá, holt evidentně se do politiky nehodím. Zato se vsadím, že ani jednou neuslyšíme o:

  • Vyrovnaném státním rozpočtu,
  • Zmrazení změn v daňovém systému,
  • Změně volebního systému na většinový.

Tedy o tom, co je typického pro země, které se dlouhodobě těší nízké korupci a vysoké prosperitě.

Markéta Šichtařová