Místopředseda vlády Dimitrij Rogozin v sobotu podpořil volání po zřízení nového systému k identifikaci a neutralizaci hrozeb z kosmu. „Lidstvo musí vytvořit systém k identifikaci a neutralizaci objektů, které pro Zemi představují nebezpečí,“ napsal na Twitteru den po úderu meteoritu na střední Rusko, který zranil přes 1 000 lidí a způsobil škody odhadované na 33 milionů dolarů. Rogozin promluvil krátce po zásahu meteoritu a řekl, že v pondělí přednese ministerskému předsedovi Dmitriji Medvěděvovi návrhy na to, jak by se s podobnými incidenty měli vypořádat v budoucnu.


I bývalý astronaut z Apollo Rusty Scheickart volal po tom, aby ten incident v Čeljabinsku podnítil odpovídající úřady, aby daleko bedlivěji sledovaly aktivity asteroidů v blízkosti Země.

Ten poslední incident protlačil otázku kosmické obrany do politické agendy, ale své proponenty to mělo už dlouho, zvláště mezi těmi, kdo pracují v příbuzných oblastech. Když Vitalij Davidov místošéf ruské federální kosmické agentury Roskosmos mluvil loni na konferenci o ruských národních zájmech a globální bezpečnosti v St. Petěrburku, řekl, že strategická planetární obrana by měla být prioritou a volal po speciálním federálním programu na neutralizaci hrozeb z kosmu.

Další články k tématu:

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca