Prohlášení Mohameda Mursího z roku 2010, ve kterých označil Židy jako potomků opic a prasat, vyvolaly vlnu nevole. Americký nemocný Institut blízkovýchodních studií (MEMRI) zpochybnil roli nynějšího prezidenta Egypta, který má být prostředníkem mírového řešení mezi Izraelem a Palestinou. Institut blízkovýchodních studií (MEMRI) zpochybňuje Mursího jako prostředníka mírového řešení mezi Izraelem a Palestinou. Záznamy Mursího dvou starších prohlášení z roku 2010 však hovoří o něčem jiném. V době, kdy ještě nebyl prezidentem Egypta, se dožadoval ukončení mírových rozhovorů s Izraelem i zániku Izraele. Židy označil ve svém vystoupení jako potomků opic a prasat, kteří jsou od přirození nepřátelští. Zprávu přinesl Israel Today. Izraelská média Mursího vyjádření označili jako antisemitské.

„Buď sionisty a vše, co chtějí, přijmete, nebo je válka. To tito okupanti palestinské země, tyto pijavice, které útočí na Palestince, tito váleční štváči, potomci opic a prasat, vědí,“ řekl prezident v zářijovém projevu. Dodává: „Měli bychom proti nim nasadit všechny prostředky odporu“.

Ještě o půl roku dříve řekl v rozhovoru pro libanonskou televizi Al-Kuds, že Židé „rozdmýchávají plameny občanského konfliktu všude, kde se v dějinách objevily. Jsou nepřátelští ze své přirozenosti. Sionistů nerozumějí ničemu jinému než řeči síly“. Pro tuto televizi ještě řekl, že na palestinské půdě pro Židy není místo. Palestina podle Mursího patří Palestincům a lidé v Mursího blízkosti neuznávají izraelské hranice. Po zveřejnění videí žádal deník The New York Times o reakci egyptského prezidenta, ale ani po třech dnech se jí nedočkal.

Mohamed Murs je vedoucí postavou Muslimského bratrstva, tedy islámského hnutí, jehož cílem je sjednotit islámské národy a vytvoření nějaké nadstátní organizace, která by sjednocovala jejich domácí i zahraniční politiku. Jde o nejsilnější politické hnutí v zemi po pádu Mubaraka. Mezitím bylo v zemi ilegálně.

Na síle získal poté, co zejména jeho slovo zavážilo při řešení nedávného konfliktu v pásmu Gazy, kde docházelo k raketovým útokům mezi zástupci Hamasu a izraelskou armádou. Stal se autoritou, která dohlíží na křehký mír mezi znepřátelenými stranami. Dohoda zavazuje Izrael vzdát se všech nepřátelských akcí v pásmu Gazy podnikaných ze země, z moře a ze vzduchu, včetně průniků do území Gazy a cílených útoků na jednotlivce. Palestinská frakce musí skoncovat s útoky na Izrael, včetně vystřelování raket a útoků na společných hranicích.

Zdroj: jpost.com

]]>