V Sýrii byl odříznut internet a mobilní síť rozvrácena, uvádí monitorovací firmy. Síťová firma Renesys uvedla, že připojovací protokoly této země nejsou přístupné, „čímž je tato země v podstatě vyřazena z internetu.“ Místní zprávy naznačují, že internet je spadlý od počátku odpoledne a že telefonní linky pracují jen občas. Syrská vláda z odpojení obvinila „teroristy“. „Teroristé zaútočili na internetové linky, což vedlo k odříznutí některých oblastí,“ řekl syrský ministr informací na provládní televizní stanici.

Podle aktivistů je známo, že k podobným odříznutím komunikací docházelo v minulosti v izolovaných oblastech před vojenskými operacemi. Amnesty International tyto zprávy označila za „velice znepokojivé“.

V USA sídlící společnost Renesys, která sleduje internetovou konektivitu po celém světě, na své blogu řekla: „V globální tabulce routingu se všech 84 syrských bloků IP adres stalo nedosažitelnými.“

Podle jejich systémů byl přístup odpojen ve 12:26 odpoledne místního času (10:26 GMT).


‚Začalo se to potápět‘

I další americká firma Akamai potvrdila, že není schopna se připojit na syrský internet. Aktivisté používají k získání kontaktu s vnějším světem satelitních telefonů, hlásí Reuters.

Vyhledávací gigant Google uvedl, že Syřané nemohou přistupovat k žádné z jejich služeb včetně YouTube. Tato webová stránka pro sdílení videa je u aktivistů populární a nahrávají zde videa z této země.

Kanadská společnost Psiphon, která vytváří pokročilé computerové systému k obcházení cenzurních systémů, řekla BBC, že jejich monitorování ukázalo, že počet lidí připojujících se ze Sýrie „se začal potápět“ kolem poledne místního času.

Systém Psiphonu – který vyžaduje speciální software – v listopadu spatřil tohle logování za den 13-15,000.

Monitorovací firma Akamai vystavila tento graf, který ukazuje intenzitu internetové aktivity v Sýrii.

Ovšem v době hlášeného výpadku se žádný z jejích uživatelů nemohl dostat on-line. Sýrie už zažila výpadky před tím letos v červenci a srpnu, ty pokaždé trvaly méně než hodinu a postihly jen oblasti útoků.

Během povstání v Egyptě byli během masových protestů proti tehdejšímu presidentovi Husní Mubarakovi odříznuti čtyři hlavní poskytovatelé interentových služeb v zemi.


Odříznutí spojení

Egypťané rychle našli způsoby, jak tyhle bloky obcházet a Google zavedl službu „speak-to-tweet“, která lidem umožnila připojit se na Twitter přes telefon.

V Libyi bylo odpojování internetu běžné v oblastech, které byly v té době pořád pod kontrolou plukovníka Kaddáfího.

Přesná metoda, jaká byla použita k odříznutí internetu v Sýrii není známa, řekl jeden bezpečnostní expert, ale máme k tomu vodítka. „Vypadá to, jako by použili stejného přístupu jako v Libyi,“ vysvětloval Rik Ferguson, vicepresident bezpečnostního výzkumu u Trend Micro.

„Požadavky na syrské adresy jednoduše vypadnou na časovou prodlevu – takže je pravděpodobné, že jde o ‚blackholing‘ či dokonce o fyzické odříznutí spojení odříznutím kabelů či vypnutím zařízení.“ Blackholing je taktika, k níž patří odesílání internetového provozu do prázdna – místo do zamýšlených cílů.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: bbc.co.uk

]]>