Arabové rozděleni: Libanon, Alžírsko, Súdán, Mauretánie podporují Gazu, zatímco arabští monarchové podporují Izrael Palestinský ministr zahraničí Ryad al-Maliki odsoudil izraelskou agresi do palestinského pásma Gaza. Tyto poznámky byly proneseny během sobotního projevu při mimořádné schůzi arabských ministrů zahraničních věcí v Káhiře svolané, aby prodiskutovali izraelskou vojenskou eskalaci v Gaze.

Ministr al-Maliki volal po nouzovém Arabském summitu tak rychle, jak je to jen možné zdůrazňujíc, že „Ani po izraelské agresi do Gazy v letech 2008-2009 se nám nepovedlo zrušit obléhání Gazy nebo realizovat rezoluci Rady bezpečnosti OSN č. 1860… Nebyli jsme schopni ulehčit Palestincům v jejich utrpení ani jsme neuspěli v úsilí o rekonstrukci. Nebyli jsme schopni Izraeli říci, že Arabové nebudou akceptovat, že by situace tímto způsobem měla pokračovat.“

Zdůraznil, že Izrael svou agresí zkouší celý Arabský národ s dodatkem, že to ticho mezinárodního společenství ve věci této agrese Izrael jen ponouká, aby ve svých útocích pokračoval.

Al-Maliki řekl, že „dnes je zapotřebí silné arabské politické, finanční a ekonomické podpory, aby pomohla Palestincům v konfrontaci s Izraelem. Je zapotřebí i neomezené finanční pomoci pro palestinskou ekonomiku, aby to Palestincům umožnilo soustředit se na svůj boj proti izraelské okupaci.“


Mansour apeluje na Araby, aby přitvrdili ve svých vztazích s Izraelem

Za svoji stranu libanonský ministr zahraničních věcí Adnan Mansour řekl, že izraelská agrese do pásma Gaza předvádí opovržení Arabským národem a jeho lidem.

Ministr Mansour dodal, že „Palestina na nás dnes apeluje, abychom přijali odvážná a moudrá rozhodnutí, která ztělesňují podstatu Arabského národa.“

Apeloval, aby ty Arabské země, které mají s Izraelem diplomatické vztahy, odvolaly své velvyslance, přitvrdily ve svých vztazích a rušily s Izraelem dohody.

Rovněž apeloval na evropské země a mezinárodní komunitu, aby tuto agresi odsoudila.

Zdůraznil, že „Palestinci zůstanou kompasem Arabů … Tento kompas bude hodnotit spojené úsilí Arabů. Neopouštějte Palestinu, která na svobodu čeká už 64 let.“


Ministr zahraničí Mauretánie vyhlásil závazek své země podporovat Palestinský lid

Mauretánský ministr zahraničních věcí a spolupráce Hamadi Ould Baba Ould Hamadi řekl, že tato krize Palestinského lidu je už desítky let hanbou mezinárodní komunity.

Ould Hamadi řekl, že Izrael pohrdá svými závazky, přičemž mezinárodní komunita to ignoruje, s důrazem na to, že Arabové musí přehodnotit, co se to děje, i své postoje a formulovat novou strategii a postoje týkající se Palestinské otázky.

Potvrdil, že Mauretánie je oddána solidaritě s Palestinským lidem a podporuje jej.


Ministr zahraničí Súdánu: Izraelská agrese do Gazy je vměšováním do arabských záležitostí a bezpečnosti

Súdánský ministr zahraničí Ali Ahmed Karti řekl, že izraelská agrese do Gazy je probíhajícím aktem vměšování do arabských záležitostí a bezpečnosti, přičemž arabské váhání znamená ztrátu šancí na mír a připomněl jim nedávný izraelský útok na Súdán.

Řekl, že Arabská liga nadále pokračuje ve ztrácení příležitostí k míru a v přezírání práv Arabů s dodatkem, že Rada bezpečnosti neudělá nic potud, pokud bude mezinárodní komunita podporovat Izrael.

Karti volal po svolání summitu, který by se konfrontoval s touto arogantní agresí do Gazy a apeloval na bojkot Izraele a společností, které s ním obchodují, s dodatkem, že kampaň proti Gaze je trestem za palestinský požadavek, aby se stali členem OSN.


Velvyslanec Awad: Agrese do Gazy je zacílená na civilisty a porušuje mezinárodní právo a lidská práva

Generální tajemník alžírského ministerstva zahraničních věcí velvyslanec Noureddin Awad řek, že probíhající izraelská agrese do Gazy je vyloženou a barbarskou agresí zacílenou na civilisty a porušující mezinárodní právo a lidská práva.

Řekl, že Alžírsko tuto agresi silně odsuzuje a apeloval na mezinárodní společenství a Radu bezpečnosti, aby se postavila ke své odpovědnosti za ukončení této agrese a obležení uvalené na pásmo Gaza a přijala nezbytné kroky k ochraně Palestinského lidu.

Awwad opětovně potvrdil alžírskou solidaritu s Palestinským lidem a jeho plnou podporu ve svém zápase za obnovení své územní integrity a suverenity a za zřízení nezávislého státu s Jeruzalémem jako svým hlavním městem.

Rovněž na Palestince naléhal, aby provedli vnitronárodní usmíření.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca

]]>