Spory o Vanze a její údajné jasnozřivosti dosud neutichají a „předpovědi Vangy“ jsou stále na prvních místech ve vyhledávači internetu. Už na začátku své „věštecké" kariéry během Druhé světové války se Vanga stala objektem zájmu bulharské policie. Úřední orgány se zajímaly, o čem s ní mluví její návštěvníci, kteří pro ně byli zajímaví.


Kšeft

Vanga byla a je velmi výnosnou atrakcí bulharského turistického ruchu. Různé amulety, knihy a věci, které údajně posvětila Vanga, jsou dodnes mezi turisty velmi populární. Sama Vanga zdarma svým hostům nevěštila. Místní platili 10 lvů (v přepočtu asi 500 korun), zatímco cizinci 50 dolarů (přes 1 000 korun). Peníze šly do městského rozpočtu a do nadace Vangy, kterou spravoval jeden z jejích kmotřenců. Přitom je nutné vzít v úvahu, že ne všem hostům (kteří za svou návštěvu již zaplatili) Vanga řekla alespoň slovo. Mnohým nedovolili ani překročit práh jejího domu. Tudíž pokud vezmeme v úvahu, že počet hostů přesahoval milion lidí, tak její činnost byla velmi výnosná. Na konci jejího života vypukla o peníze Vangy opravdová bitva, do které byli zataženi její příbuzní, nadace, bulharská vláda a několik sektářských organizací.

Byly věštby skutečné?

Věštby Vangy zasluhují samozřejmě samostatnou kapitolu. Problém spočívá v tom, že zapsaných proroctví, které s jistotou patří Vanze, takřka nejsou. Dodnes lidé počítají, kolik proroctví se naplnilo. Chybí však jasná metodologie, bez které je jakýkoliv vědecký výzkum pouhou spekulací. V tomto ohledu je mimořádně zajímavá kategorie politických proroctví Vangy, která po dobu 1,5 roku plnila stránky časopisu Světla Bulharska. Později se zjistilo, že novináři sami psali texty a pak si je nechávali schvalovat od Vangy. Podobně se dnes píší horoskopy. Stoupenci Vangy se s oblibou odvolávají na psychologa Dobrijana Velička, který údajně provedl výzkum všech proroctví, která kdy řekla Vanga, a dokázal, že se z 63,8 % naplnila. Chtěli byste, aby vás léčil lékař, který má úspěšnost 63,8 %?

Zdroj: snews.com