Republikánský kongresman za Západní Virginii Alex Mooney přišel s návrhem zákona, který by vracel dolar ke zlatému standardu, který byl opuštěn v roce 1913, informuje televize RT. Expert však varuje, že Spojené státy možná nemají dost zlata, aby krylo dolar. Mooney kritizuje americkou měnovou politiku za to, že se propadla hodnota dolaru poté, co byl opuštěn zlatý standard.


Otázkou však je, zda Spojené státy mají dostatek zlata, aby mohly Mooneyův plán realizovat, pokud by byl zákon schválen. Úřady tvrdí, že drží 8 133,5 tun zlata ve svých oficiálních rezervách.

Nicméně v rozhovoru pro RT odborník na drahé kovy ze Singapuru Ronan Manly upozornil, že ve skutečnosti zlata může být mnohem méně. „Nikdy neproběhl zcela nezávislý audit amerických zlatých rezerv," upozornil Manly.
[quote align="center" color="#999999"]

Podle něj ve slitcích rovněž nemusí být ryzí zlato. „Dokonce i ty detaily, které jsme dostali o amerických zásobách zlata, ukazují na to, že většina zlatých cihel nemusí být zcela ryzí a odpovídat průmyslovým normám," dodává expert. Podle něj s tímto zlatem nelze obchodovat na mezinárodním trhu kvůli jeho špatné kvalitě.[/quote]

Zdroj: rt.com