Mejlis krymskotatarského národa* hodlá „udělat všechno“, aby zabránil provozu po Krymském mostu, prohlásil jeden z předáků této organizace a iniciátor blokády poloostrova Lenur Isljamov. Navrhl mj. zapisování všech dopravních prostředků, které projedou přes most, a uvalování sankcí na lidi, kteří se dostávají takovým způsobem na území Krymu.


[quote align="center" color="#999999"]

„Zpočátku jim nebudeme bránit, počkáme a podíváme se, jak budou sankce působit. A v případě nutnosti se připravíme na další kroky," slíbil Isljamov.[/quote]

Neuvedl, o jaké „kroky" jde, ujistil však, že k blokování mostu se bude užívat „nenásilných metod boje".

V Rusku je Isljamov obžalován v kauze diverze na Krymu 22. listopadu 2015, kdy byly výbuchem zničeny stožáry a vyřazeny z provozu všechny čtyři linky elektrického vedení z Ukrajiny, kvůli čemuž zůstal poloostrov bez elektřiny. Byl také aktérem dalšího trestního řízení — o zřízení ozbrojeného praporu na jihu Ukrajiny u krymských hranic.

Mejlis krymskotatarského národa byl uznán v Rusku za extremistickou organizaci a jeho předáci — Lenur Isljamov, Mustafa Džemilev a Refat Čubarov — opustili Krym po jeho novém sjednocení s Ruskem.

Zdroj: snews.com