USA mají v úmyslu použít provokaci militantů ve Východní Ghutě jako důvod k útoku na vládní čtvrti Damašku, řekl novinářům šéf ruského generálního štábu Valerij Gerasimov. „Máme spolehlivé informace o přípravě militantů zinscenované použití jakoby vládními silami chemických zbraní proti civilnímu obyvatelstvu. K tomu byly do několika oblastí Východní Ghuty dovezeny ženy, děti a starší lidé, kteří mají reprezentovat chemické oběti incidentu,“ řekl generál.


Lavrov řekl, že po zprávách o použití sarinu v Chan Šajchunu v dubnu 2017 mu zavolal americký ministr zahraničí Rex Tillerson a požádal o pomoc k přístupu na scénu odborníků. „Dohodli jsme se s Damaškem, že takový přístup bude poskytnut, když jsme poslali tuto informaci do Washingtonu, řekli: „Děkujeme, již to není nutné“, a pak zaútočili na letiště,“ řekl Lavrov.

„Jedná se o informace, které jsme opakovaně donesli našim americkým partnerům jak přímo, tak prostřednictvím médií, a které jsou obecně ignorovány. Proto v případě, že dojde k dalšímu úderu tohoto druhu, budou následky nejvážnější. Paní Haleyová musí pochopit, že to je jedna věc nezodpovědně využívat mikrofon v Radě bezpečnosti OSN, a druhá - kdy vojáci – jak ruští, tak američtí - mají komunikačních kanály a v těchto kanálech bylo velmi jasně řečeno, co je možné a co se nesmí. A americká koalice to velmi dobře zná,“ řekkl Lavrov novinářům.

Rusko v případě ohrožení života ruských vojáků v Sýrii uplatní odvetu, varoval pak na briefingu Valerij Gerasimov náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil.

„V případě ohrožení života příslušníků ozbrojených sil Ruské federace uplatníme odvetná opatření dopad jak na rakety, tak i jejich nositele, kteří je použijí. Opatření na další normalizaci situace okolo syrského hlavního města pokračují,“ dodal Gerasimov.

Zdroj: pz.cz