Saúdská Arábie by asi mohla být další jaderně vyzbrojenou zemí na Středním východě. Království, ač odmítá přijmout přísnější omezení k zamezení šíření jaderných zbraní, jak je stejně už blízko k uzavření dohody s USA o nákupu jaderných reaktorů. Podle vysokého saúdského činitele Saúdská Arábie, i když trvá na tom, že její program bude mírový, tak se zároveň odmítla zříci práva obohacovat si uran na zbraně.


Také, i když je americkou politikou omezovat šíření jaderných zbraní, zvláště na Středním východě, tak Trump asi nebude mít jinou možnost než tato omezení pro Saúdskou Arábii zmírnit.

Ač Saúdové trvají na tom, že jejich program bude mírový, tak se současně odmítli zříci práva na obohacování uranu až na zbraňovou třídu. Vedoucí saudský činitel citovaný Wall Streetem to přiznal: „Neříkám, že Saúdové budou chtít zítra nebo kdykoliv v blízké budoucnosti obohacovat uran, nebudou však chtít být zavázáni k ničemu, co jim zakazuje, aby to dělali. Je to dost politické,“ řekl tento nejmenovaný vedoucí činitel.

Jeho komentáře vyvolaly spekulace, že jedním z účelů jaderného programu je konkurovat Íránu a udržovat si možnost vyvinout si jaderné zbraně. S určitou technologií s širším rozsahem použitelnosti by byli pevně v pozici, že by k tomu snadno mohli přikročit, jakmile po tom Království zatouží.

Není jasné, do jaké míry bude Trump schopen přesvědčit Kongres, aby s takovou dohodou souhlasil. Podle amerického práva jakýkoliv export jaderné technologie zahrnuje podepsání dokumentu o nešíření známého jako dohoda 123. Spojené arabské emiráty ji podepsaly v roce 2009, a říká se o ní, že to je nejvíce omezující smlouva svého druhu, a ta se stala tedy zlatým standardem.

Saúdové však tento zlatý standard odmítli a Trumpova administrativa teď musí přijít s novým plánem, který Rijádu úplně nezablokuje cestu k získání jaderných zbraní.

Zdroj: " target="\\\_blank">middleeastmonitor.com