Blíží se konec roku a je na čase bilancovat. Česká redakce rozhlasové stanice Hlasu Ruska požádala české politiky a aktivisty, aby odpověděli na otázku: Kterou událost roku 2014 v ČR nebo zahraničí považujete za nejdůležitější? [quote align="center" color="#999999"] Stanislav Huml, poslanec za ČSSD Poslanecké sněmovny ČR


„Letošní rok mne mezinárodní situace poprvé donutila zamýšlet se nad budoucností mých dětí. Uvědomil jsem si, jak jsem šťastný, když jsem v ČR a v srdci Evropy mohl prožít dosavadní část života v míru.

Nejistota, že v míru dožiji a hlavně perspektiva mých pěti dětí způsobila, že jsem situaci na Ukrajině sledoval od počátku března velmi podrobně. Dával jsem do souvislosti události v Sýrii a na Ukrajině. Neměl jsem jasno a chápal jsem uzavření hranic na Krym jako ochranu před nastupujícím chaosem v Kyjevě.

Pak přišla Oděsa, která byla pro mne zlom.

Nepřeji si válku a vnímám situaci jako střet o dolar a ropné zdroje. Jsem rád, že se válku zatím nepodařilo vyprovokovat a vnímám, že jsou síly, které se o to snaží. Budu držet palce lidem, kteří se této budoucnosti snaží zabránit.

A snad z výše uvedeného textu jasně vyplývá, že za nejdůležitější událost roku považuji relativní udržení míru nebo spíš naopak odklad nástupu velké války.“

 

Radim Fiala, poslanec, předseda Poslaneckého klubu hnutí Úsvit přímé demokracie

„Nejdůležitější vnitrostátní události roku 2014 jsou dle mého mínění komunální volby. Velmi často zapomínáme, jak mnoho tato volba občanů znamená a jak silně se touto volbou mohou změnit zcela konkretní životní podmínky v místě bydliště každého z nás.

Ve světě se pak podle mého názoru jedná o hospodářské prvenství Číny – to, že čínské HDP převýšilo HDP USA je symbolem významných geopolitických změn, které nás čekají.“

 

Radek Rozvoral, člen grémia hnutí Úsvit přímé demokracie za Středočeský kraj, místostarosta obce Všechlapy u Nymburka

„Za jednu z nejdůležitějších událostí roku 2014 v ČR považuji to, že byl již konečně za své hrdinské činy vyznamenán pan Nicholas Winton, který v roce 1938 vyměnil svou dovolenou ve švýcarských Alpách, kam si chtěl jet původně zalyžovat, za pomoc s organizováním evakuace židovských dětí do Velké Británie a tak zachránil do začátku války před jistou smrtí 669 dětí. Tento skromný člověk se měl již dávno stát laureátem Nobelovy ceny míru.

Další událostí, která se povedla, byla pro mě, jako pro sportovce velice úspěšná zimní olympiáda v Soči, kde naši sportovci vytvořili rekord v počtu medailí a umístěních do desátého místa.

No a v neposlední řadě je to prozatím marný boj čtrnácti poslanců hnutí Úsvit přímé demokracie s bojem proti korupci, dalšího zadlužování republiky a stranicko-mocenské oligarchii.“

 

Jiří Vyvadil, zakladatel nejvýznamnější facebookové skupiny Přátel Ruska v České republice, bývalý poslanec i senátor Parlamentu České republiky

„Nezbývá mi bohužel než pokládat za nejdůležitější událost ve světě uplývajícího roku násilné povstání v Kyjevě označované jako euromajdan, které nejenom, že přešlo ve státní převrat na Ukrajině, následnou občanskou válku, ale vyústilo – a logicky – v rozvrat celé Ukrajiny.

Právě ekonomický a sociální kolaps Ukrajiny, občanská válka mezi její západní částí a východním Novorosijskem bude bohužel tím, co nás bude provázet po více let.

To je vážné, ale problém je v tom, že to není vše. Tento euromajdan vedl k rozvratu v mezinárodních vztazích na takové úrovni, že svět balancuje na hraně války. Evropa, která mnohým mohla připadat jako relativní ostrov klidu, se jako celek ponořila do konfliktu Západ – Rusko, který se vybojovává na Ukrajině.

Mezi Západem, zejména USA, ale i Evropskou unii a Ruskem se znovu spustila železná opona a zcela důvodně Rusové vidí v Západu nepřítele.

My, kteří zastáváme názor, že svět potřebuje silné Rusko jako vyvažujícího činitele s bolestí vnímáme, že jsme bohužel na té nesprávné a falešné straně barikády.

Již jsem uvedl, že Západ jako geopolitický pomyslný útvar je právem pokládán 90 % Rusů za nepřítele. Západ skutečně má tendenci Rusko zničit a jediné štěstí je v tom, že se mu to objektivně podařit nemůže.

Rusko jistě má určité ekonomické problémy, ale jsou neskonale menší než problémy eurozóny, která podle mnohých během několika let se úplně rozpadne. Česko má to štěstí a mělo tu moudrost, že tento bláznivý projekt nepřijalo.

Jsou Vánoce a my u nás v Česku si přejeme, aby svět byl lepší, aby náš život byl lepší.

Za nejvýznamnější skupinu tohoto druhu v České republice, za skupinu Přátel Ruska v České republice přeji nám i Rusům, celému světu, abychom se vzpamatovali z těch šíleností, které se ve světě od kyjevského majdanu děly a abychom začali hledat to co nás všechny spojuje a nikoliv rozděluje, v zájmu Česka i Ruska, v zájmu celého světa, v zájmu šťastného života každého z nás.“ [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru