Libyjské město Bani Wali hlásí, že je pod těžkým útokem pro-vládních sil a milicí. Svědci říkají, že mnoho civilistů bylo zabito ostřelováním a mnoho domů je v plamenech. Dřívější zprávy naznačovaly, že město padlo. Čerstvé informace, hovořící o masovém zabíjení civilistů a ozbrojených milicí, které hlídkují v ulicích a rabují domy, ukazují, že původní zprávy nebyly pravdivé. Ital, který prohlašuje, že má příbuzné v Bani Walid, již dříve řekl televizní stanici RT, že dosud bylo zabito 600 osob a více než 1000 jich je v nemocnicích.

Shrnutí dění v Bani Walid od Russian Today:

„Bani Walid bylo napadeno milicemi z Misuráty,“ řekla zdejší obyvatelka. „Zničili všechno, přinesli s sebou chaos, smrt a ničení. Když se členové rodin chtěli vrátit do svých domů, byli nuceni uprchnout, protože milice proti nim obrátili své zbraně.“

Tato žena také potvrdila, že místní nemocnice není připravena na takové množství zraněných.

„Nejsme schopni přesunout zraněné obyvatele do jiných míst pro ošetření, protože milice z Misuráty a další její spojenci hrozí zabitím každému, kdo by to zkusil,“ dodala obyvatelka Bani Walid.

Zdejší novináři informují o situaci z okrajových částí města, protože žádná média nemají povoleno vstoupit do města. Tisíce lidí jsou uvěznění na pouštní dálnici mimo město poté, co se snažili vrátit do Bani Walid. Uprchlíkům je zabráněno pomocí armádní blokády vejít do města.

Ačkoliv armáda prohlašuje, že cílem operace je zbavit město pro-Kaddáfího sil, mnoho z těch, kteří byli zraněni nebo zabiti jsou děti, ženy a starší obyvatelé.

Mezitím, další zprávy informují o tom, že vojáci používají ve městě nekonvenční zbraně. Místní aktivisté řekli RT, že armáda brání novinářům vstoupit do města, protože by mohli informovat o jejich zločinech.

„Mohu potvrdit, že pro-vládní milice použily zakázané zbraně – bomby s fosforem a nervovým plynem,“ řekl RT Afaf Yusef, aktivista z Bani Walid a pokračoval: „Máme to zdokumentované na videu – natočili jsme rakety, které vystřelili a ze kterých pršel bílý fosfor.

Mnoho lidí zemřelo, aniž by byli zraněni nebo střeleni. Zemřeli následkem použití plynů.“

„Celý svět potřebuje vidět, kdo jsou skutečné oběti. Jsou to opravdu Kaddáfího muži? Jsou děti, ženy a starci Kaddáfího muži?“

Ti, kteří jsou uvězněni v Bani Walid, se obrátili na OSN s žádosti o pomoc, ale nebyli vyslyšeni. Mise OSN v Libyi říká, že nemá žádné pracovníky ve městě a nemůže poskytnout dodatečné informace o situaci ve městě. Vedoucí mise OSN odmítl zdůvodnit, proč není OSN přítomna uvnitř města Bani Walid.

Když se reportér RT ptal, proč Západ ignoroval masakry v Bani Walid, mluvčí amerického ministerstva zahraničí Victoria Nuland řekla, že Washington „sleduje situaci velmi pozorně“ zatímco jejich pozice v situaci zůstává „naprosto jasná“.

„Podporujeme úsilí libyjské vlády k získání kontroly nad milicemi a zajištění bezpečnosti v celé zemi, včetně města Bani Walid a způsob, jakým to dělají respektuje práva všech občanů a umožňuje humanitárním organizacím vstup do města,“ řekla Nuland.

Navzdory prohlášení, že sledují situaci pozorně, nebyla o Bani Walid na stránkách amerického ministerstva zahraničí za poslední rok žádná zmínka.

Ruský ministra zahraničí Sergej Lavrov řekl, že se až tak nezajímá o skutečnost, že je libyjská armáda ve městě, ale spíše se obává o porušování lidských práv, o kterých se hovoří. A také naléhal na OSN, aby poskytla informace o tom, co se skutečně děje v Bani Walid.

Ačkoliv se Spojeným státům a dalším nedaří odsoudit nadměrné použití sil ve městě, zůstává otázkou, proč zůstávají potichu ohledně porušování lidských práv v Bani Walid.

Na začátku tohoto týdne Spojené státy zablokovaly ruský návrh prohlášení vyzývající k mírovému řešení konfliktu v Bani Walid:

Americká delegace v RB OSN zablokovala přijetí Ruskem předloženého prohlášení s výzvou urovnat mírovou cestou konflikt v libyjském městě Bani Walid, oznámil novinářům stálý představitel RF při OSN Vitalij Čurkin.

Zdroj: rt.com, Překlad: vlastnihlavou.cz

]]>