Bývalý britský voják, který odcestoval do Sýrie, aby tu bojoval proti teroristům Islámského státu, byl obviněn z trestných činů terorismu. James Matthews, 43, dostal předvolání k Westminsterskému magistrátnímu soudu, kde bude v prvním případě svého druhu v Británii obviněn z návštěvy „místa využívaného k výcviku teroristů.“


Jiné články o přístupu Británie k bojovníkům vracejícím se z válek v Iráku a Sýrii:

Britští džihádisté podezřelí z boje v řadách Islámského státu by mohli dostávat nabídky pomoci při hledání práce a privilegovaný přístup k sociálnímu bydlení.

Ač úřady přistupují k útokům na pana Matthewse, panuje přesvědčení, že asi polovina z těch Britů, kteří odešli do válečné zóny, aby bojovali v řadách teroristů Islámského státu, je teď už zpátky v zemi a žijí si nerušeně mezi ostatními lidmi.

Loni v říjnu odhadovalo Soufan Center, že nejméně 425 britských teroristů se z Islámského státu už vrátilo do Británie, přičemž mnozí úplně „zmizeli“ z dohledu bezpečnostních služeb. Tento měsíc vedoucí vládní poradce řekl, že úřady dobrovolníky Islámského státu nepronásledují, protože si myslí, že by se měli spíše re-integrovat, než aby byli trestáni.

Tento Max Hill QC, který slouží jako nezávislý vládní revizor nad teroristickou legislativou, rovněž přiznal, že zpět do Británie se vrátilo asi 400 bojovníků.

Zdroj: breitbart.com