Jak se ukázalo, od roku 2015 v ČLR probíhají odpovídající rozsáhlé experimenty a to s velkým předstihem oproti jiným zemím. Podle novinářského průzkumu Wall Street Journal kvůli extrémně flexibilní legislativě velké čínské kliniky od roku 2015 provádějí experimenty s cílem změny lidského genomu pomocí metody CRISPR / Cas9.


Teoreticky se tímto způsobem dá léčit nejen rakovina, ale i významný počet nevyléčitelných onemocnění způsobených vadami v genofondu lidstva, například vrozené slepoty a další. Legislativa většiny zemí však takové experimenty zakazuje a to i v případě, že pacient souhlasí, že se stane předmětem experimentu.

V Číně mají etické komise hlavních klinik právo podepsání takové dohody s dobrovolníky. Podle Wall Street Journal od roku 2015 do dnešního dne dohody podepsalo nejméně 86 dobrovolníků.

Jsou to především pacienti s rakovinou. Deník spustil poplach. Upozorňuje, že čínští vědci mající právo na provádění experimentů s lidmi mohou v tomto nejdůležitějším směru předstihnout USA.

Zdroj: wsj.com, snews.com