Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil, že zničí „hraniční bezpečnostní síly“, které budují Spojené státy severu Sýrie. „Amerika teď na našich hranicích buduje teroristickou armádu, která ohrožuje bezpečnost Turecka. Naším úkolem je zadusit tuto armádu, dokud se ještě nenarodila.


Reakce Damašku

Damašek hodnotí jako otevřenou agresi vůči jeho suverenitě a hodnotám Sýrie prohlášení USA o vytvoření zón pohraniční bezpečnosti v Sýrii, stojí v prohlášení syrského ministerstva zahraničních věcí.

Jak dříve informovala média, koalice v čele s USA v Sýrii připravuje „síly pohraniční bezpečnosti" pro ochranu zóny, kterou má pod kontrolou. Rozměr sil dosáhne 30 tisíc lidí.

„Sýrie rozhodně odsuzuje rozhodnutí USA ohledně ozbrojených band na severovýchodě země, jedná se o jasnou agresi vůči suverenitě a územní celistvosti Sýrie a o další porušování norem mezinárodního práva," cituje rozhodnutí syrská národní zpravodajská agentura SANA.

Na ministerstvu zahraničí zmínili, že rozhodnutí administrativy USA je částí likvidačního programu Washingtonu v regionu, který má za cíl zhoršení situace a vyostření nesvárů, také se jedná o brždění řešení krize.

„Současně s tím ukazuje svoji nevraživost k arabským národům a slouží americko-sionistickému projektu v regionu," stojí v prohlášení.

Zdroj: snews.com