Nastupující rakouský kancléř a dosavadní ministr zahraničí Sebastian Kurz odmítl kvóty na redistribuci migrantů, k čemuž došlo během hlubokého rozkolu přetrvávajícího v Evropské unii hluboce rozdělené ohledně migrace i po summitu z tohoto týdne. Kurz souhlasil s prezidentem Evropské rady Donaldem Tuskem v odmítání povinných migračních kvót, které hluboce odmítly středoevropské členské státy jako Maďarsko a Polsko, hlásí Kronen Zeitung.


Německá vůdkyně Angela Merkel, která byla v posledních letech do velké míry tahounem agendy EU ohledně migrace, Komisi podpořila a distancovala se od Tuskova prohlášení.

Merkelová v pátek promluvila o bruselském summitu o otázkách migrace v tomto politickém bloku, přičemž řekla: „Postoje se tu nijak nezměnily.“

Dodala: „Solidarita musí existovat nejen ve vnějším rozměru, ale musí existovat i vnitřně, a na tom musíme odvést ještě hodně práce.“

Merkelová však už není tak vlivná, jak bývala, když se jí ještě nepodařilo zformovat novou vládu po jejích rekordně nízkých výsledcích v zářiových celonárodních volbách.