Podplukovník amerického vojenského letectva Robert Sihler sdělil portálu The Aviationist, jak americké stíhačky vykonávaly v sedmdesátých letech obraty vyšší pilotáže v blízkosti sovětských strategických bombardérů. Tento portál zveřejnil včera foto, na kterém je zachycen sovětský Tu-95 a stíhačka F-4 Phantom II v okamžiku vykonání "výkrutu," otáčky o 360 stupňů kolem horizontální osy se zachováním směru letu.


Autorem snímku byl Sihler, který sloužil tenkrát jako navigátor-operátor palubních zbraní.

Tato epizoda se odehrála koncem roku 1973 nebo začátkem 1974 v blízkosti Islandu. Podle Sihlera konaly v té době americké letouny takové obraty kolem Medvědů (Bear — Tu-95 podle klasifikace NATO — red.) přibližně dvakrát týdne. Obyčejně se to konalo v pátek a neděli, když sovětská letadla prováděla učební lety z Murmansku na Kubu.

"Říkali jsme těmto letům zábavné. Vykonávali jsme zpravidla "výkruty" na žádost členů sovětských posádek. Vysílali nám signál, když chtěli, abychom tento trik vykonali, a také nás fotografovali," vzpomíná Sihler.

Podplukovník zdůraznil, že tyto manévry vůbec nebyly nebezpečné. Studená válka se také zmírnila a vztahy mezi vojáky se zlepšily, dodal.